Anasayfa Haber İnternet Yorumlarını Google Perspective Denetleyecek

İnternet Yorumlarını Google Perspective Denetleyecek

Google tarafından geliştirilen yeni yapay zekanın API’si geliştiricilere açılıyor.

İnternet insanlık tarihinde örneği bulunmayacak kadar büyük bir konuşma ve paylaşım alanı oluşturuyor. Coğrafi sınırlara takılmadan dünyanın dört bir yanından kullanıcılarla karşılaşmak mümkün.

Ancak bu her zaman iyi sonuçlar doğurmuyor. Özellikle internet sitelerinin yorum kısımlarında niyeti ya da psikolojisi bozuk kullanıcılara sık sık rastlamak mümkün. Çoğu yayın sırf bu yüzden haber yorumlarını kullanıma kapatmak zorunda kalabiliyor.

Mesela Google ile bu konularda işbirliğine giden The New York Times gazetesi, internet sitesindeki haberlerin ancak %10’luk kısmında yorumları kullanıma açabiliyor. Google’ın kendi video servisi olan YouTube bile bundan muaf değil.

Haliyle Google bu işe bir çözüm arıyor, çünkü yorumların insan moderatörlerle denetlenmesi altından kalkılması mümkün olmayan bir iş. Google tarafından bu iş için gerçekleştirilen Perspective projesi kapsamında gerçekleştirilen yapay zeka, yorum moderasyonu yapacak.

Perspective kurulduğu sitede yorumları gözleyecek, öğrenecek ve verilen kriterlere göre bunları eleyecek. Google yazılımın API’sini geliştiricilere açma kararı almış. Bu sayede farklı koşullar altında yapay zekanın geliştirilmesi hızlandırılmış olacak.

Böylece yakın gelecekte internet siteleri her yazılanı okuyan ve denetleyen, itirazları da çok dikkate almayan bir büyük moderatörün hükmüne girecek. İnsan olarak kendimizi denetleyemediğimiz her koşulda, er yada geç bunun gerçekleşeceğini öngörmek zor değil.