Anasayfa Haber Blue Origin Yeni Motorlarını Üretiyor

Blue Origin Yeni Motorlarını Üretiyor

Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un şirketi, 2019 yılındaki ilk uzay uçuşuna hazırlanıyor.

Elon Musk’ın SpaceX ile yaptıklarını yakından izleyen en büyük rakiplerinden biri de Amazon’un kurucusu Jeff Bezos. Bezos’un uzay ve havacılık şirketi Blue Origin, yıllardır yeniden kullanılabilecek roketlerin geliştirilmesi üzerine çalışıyor.

Blue Origin tarafından 2019 yılında ilk uçuşunu yapması planlanan New Glenn roketi, vaktiyle Apollo 13’ü aya taşıyan Saturn 5 kadar büyük ve güçlü olacak. Bu roketin ana kademesinde kullanılacak olan BE-4 motorlarının imalatına başlandığını duyuran Bezos, çalışmaların yolunda gittiğini açıkladı.

New Glenn roketi alçak yörüngeye 50 ton, daha da yukarı ise 14 ton yük taşıyabilecek. BE-4 motorlarından 7 tane kullanacak olan New Glenn, geri dönüp bir mavnanın üzerine konduktan sonra yeniden kullanılabilecek.

Blue Origin tarafından yayınlanan bir canlandırma videosu bu uçuşların nasıl gerçekleşeceğini gösteriyor. Blue Origin’in New Glenn roketinin SpaceX tarafından geliştirilen Falcon 9 roketine çok benzediği bir gerçek. Ancak iki araç arasında çok büyük bir fark bulunuyor.

Falcon 9 roketi iniş esnasında havada asılı kalma manevrası yapamıyor. Oysa New Glenn ağır sikletine rağmen yere değmeden havada asılı kalarak, iniş noktasına daha güvenli ve kesin biçimde konabiliyor. New Glenn bunu BE-4 motorlarının çok hassas itiş kontrol yeteneğine borçlu. Falcon 9 motorları ise bu kadar gelişmiş değil.