Anasayfa Makale Windows Lisans Türü Nasıl Tespit Edilir?

Windows Lisans Türü Nasıl Tespit Edilir?

Kullandığınız Windows sürümünün lisansını ve özelliklerini nasıl öğrenebileceğinize bakıyoruz.

Söz konusu Windows lisanları olduğunda, yeni bir lisans edinmek için başvurabileceğiniz birden fazla yol mevcut. Bunlar arasındaki en popülerleri sırasıyla Retail/Perakende (Full Packaged Product), OEM (Original Equipment Manufacturer) ve Volume Licensing.

Her lisans türü, kullanıcısına farklı yetki ve kısıtlamalar sunmaktadır. Bu yazımızda bu lisans türleri arasındaki temel farklardan ve sahip olduğunuz Windows sürümünün lisans türünü nasıl öğrenebileceğinizden bahsedeceğiz.

Retail/Perakende

Çoğu kullanıcı tarafından “kutulu sürüm” olarak bilinen perakende Windows kopyalarına teknoloji mağazaları ve Microsoft çevrimiçi mağazası aracılığıyla erişmek mümkündür. Bu lisans türü, beraberinde bir lisans anahtarı sunmaktadır ve bu lisans anahtarı farklı bir bilgisayara taşınabilir.

OEM

Lisans anahtarının sistem üreticisi tarafından karşılandığı OEM Windows sürümleri yeniden satışa uygun değildir ve her zaman farklı bir bilgisayara taşınamayabilir. Eğer kullanılan sistem Windows 8 veya Windows 10 kurulu bir şekilde gelmişse, lisans anahtarı UEFI içine gömülmüş olacaktır.

Volume/Yığın

Çoğunlukla iş kurumları, hükumet ofisleri ve okullar tarafından kullanılan yığın lisanslar, OEM lisanslar gibi yeniden satışa uygun değildir. Kurumlar tarafından ortak kullanım için satın alınan bu lisans türü, tek bir lisans anahtarının birden fazla bilgisayarda Windows’u etkinleştirmesine olanak sağlar.

Lisans türü nasıl tespit edilir?

Eğer kullandığınız Windows’un lisans türünden emin değilseniz, basit bir komutla lisans türünüzü çabucak öğrenebilirsiniz.

Lisans türünüzü öğrenmek için öncelikle Windows komut istemini çalıştırın ve şu kodu girin:

slmgr -dli

Komutu girdikten sonra bir süre bekleyin. Karşınıza şuna benzer bir pencere çıkacaktır.

Açılan pencerenin Açıklama kısmında lisans türünüzü RETAIL, OEM veya VOLUME_MAK olarak görebilirsiniz.

 

7 Yorumlar

  1. Vayyy be benimki de başka bilgisayarda da kullanabilirmiş. Benim yükseltme ile oldu önceden Windows 8 crakli idi sonra lisanlı oldu ücretsiz yükseltme ile ama önceden Windows 7 Home kurulu gelmişti CD’si bile duruyor. 5 Yıllık PC kullanıyorum. Windows 10 Pro kullanıyorum o zaman bende kullanabilirim.

  2. Vayyy be benimki de başka bilgisayarda da kullanabilirmiş. Benim yükseltme ile oldu önceden Windows 8 crakli idi sonra lisanlı oldu ücretsiz yükseltme ile ama önceden Windows 7 Home kurulu gelmişti CD’si bile duruyor. 5 Yıllık PC kullanıyorum. Windows 10 Pro kullanıyorum o zaman bende kullanabilirim. Lisanslama kendisi internete bağlınca oluyor. https://uploads.disquscdn.com/images/2227280c4ac8219efdf40603ad152e761f66088ba4315798b366b6fc415c6bc7.png

  3. Eğer bilgisayarcı orijinal lisansı es geçip başka bir lisans yüklediyse kendi orijinal lisansımı nasıl öğrenebilirim. Not: üçüncü parti yazılımla bios a gömülü product key i öğrenebildim.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version