Anasayfa Makale Ekran Kartı ile Video İzleme Rehberi

Ekran Kartı ile Video İzleme Rehberi

Ekran Kartı ile Video İzleme Rehberi
Ekran Kartı ile Video İzleme Rehberi

Özellikle eski işlemci ve işletim sistemi kullanıcıları, yeni videoları izlerken işlemcileri zorlanır. Bu işi işlemci yerine ekran kartına yaptırmak işin püf noktası…

Yeni işletim sistemi ve medya oynatıcı kullananlar salt işlemci değil, işlemci ve ekran kartı birlikte kullanabiliyorlar. Bu da sistemlerinin yükünü hafifletip rahatlatıyor.

Öte yandan eski işlemcinin yanında eski işletim sistemi ve medya oynatıcı kullananlar, bütün yükü farketmeden işlemciye yıkıyorlar. Her kullanıcı ve sistem için geçerli olmasa da büyük bir çoğunluk bu durumda.

En iyi çözüm güncel sistemlere geçmek, ancak güncellenemeyen bir sistem söz konusuysa K-Lite Codec Pack kurup ayarları yaparak aşmak mümkün. Bu videomuzda sistemde birden fazla senaryoyu sizlerle paylaşıyoruz.

00:10 – Video izlerken normal şartlarda işlemci kullanılır.
00:30 – Test sistemi özellikleri.
01:10 – K-Lite Codec Pack kurulumu ve ayarları.
İndirme bağlantısı: https://www.codecguide.com/download_kl.htm
01:45 – LAV Video -DXVA2 Native nedir?
02:10 – HEVC yani H.265 için Maxwell 2 ve Pascal kartları kullanmak gerekiyor.
Açıklama: GTX 750, 750 Ti Maxwell olmalarına karşın desteklemiyor, daha sonra gelen 900 serisi 980, 970, 960 ekran kartları destekliyor. Bunları özetle Maxwell 2 olarak özetleyebiliriz. Pascal ve Polaris gibi yeni nesil kartlar H.265 destekliyor.
03:25 – Ekran kartı değil salt işlemci kullanıldığında sistemimizdeki işlemci kullanımına bakıyoruz.
Özellikle eski işletim sistemlerinde varsayılan uygulamalar desteklemiyor.
04:40 – Yeni işletim sistemi ve ekran kartını kullanan yeni nesil medya oynatıcı ile deniyoruz. İşlemci yükü büyük oranda düştü.
05:45 – Peki yeni sistemde bunu kurmaya gerek var mı? Avantajı nedir?
06:10 – Donanımsal hızlandırma etkinleştiğinde işlemci kullanımı büyük oranda düşüyor.
07:05 – Ekran kartı kullanıldığından nasıl emin olursunuz?

Kullanıcılara hesaplı da olsa yeni nesil ekran kartlarını seçmelerini, işletim sistemlerini ve uygulamalarını güncel tutmalarını tavsiye ediyoruz. Zira bu sadece bir örnek, kullanıcı farkında olmasa da yeni nesil donanım ve yazılımlarda pek çok performans iyileştirmesi var.

Güncel sistem kullanıcılarına da ek kodek paketi kurulumu ve ayarların yapılmasını tavsiye ediyoruz. Zira farklı paketlenmiş video dosyalarında donanımsal hızlandırmadan yararlanamadıkları durumlar var.