Anasayfa Haber Amerika Uçuşlarına Elektronik Cihaz Yasağı

Amerika Uçuşlarına Elektronik Cihaz Yasağı

Amerika Birleşik Devletleri’ne çeşitli Orta Doğu ülkelerinden gelen uçuşlarda yeni bir yasak uygulanacak.

Amerika Birleşik Devletleri kaynaklı yeni uçuş yasakları, Türk Hava Yolları tarafından da doğrulandı. Bu yeni yasağa göre, Türkiye’de İstanbul’un da dahil olduğu Orta Doğu kökenli çeşitli havalimanlarından ABD’ye yapılan uçuşlarda, yolcuların elektronik cihazları kabine sokmasına izin verilmeyecek.

Geçen yıl bir yolcunun Somali’den kalkan bir uçakta dizüstü bilgisayarına yerleştirdiği bombayı patlatması sonucu, söz konusu uçak Mogadişu havalimanına mecburi iniş yapmak zorunda kalmıştı. Uzmanlar bu tür patlayıcıların basınçlı yolcu kabininde patlamasının, bir yolcu uçağını rahatça düşürebileceğini ifade ediyorlar.

Kısa süre önce Amerikan Ordusu’na bağlı özel kuvvet birimleri tarafından Yemen’de yapılan operasyonlarda ele geçirilen istihbaratın, bu tür bir saldırının yeniden yapılacağına işaret ettiği iddia ediliyor. Amerika’nın bu yeni yasağı belirsiz bir süre için uygulamaya koymasının ardındaki sebebin de bu olduğu ifade ediliyor.

Bu yeni yasağa dahil olan diğer ülke ve şehirler şöyle:

– Kahire (Mısır)
– Amman (Ürdün)
– Kazablanka (Fas)
– Doha (Katar)
– Riyad ve Cidde (Suudi arabistan)
– Abu Dabi ve Dubai (Birleşik Arap Emrilikleri)
– Kuveyt (Kuveyt)

Bu yasak kapsamında yolcular kabine sadece cep telefonu ve yaşamsal öneme sahip tıbbi elektronik cihazları sokabilecek. Dizüstü bilgisayar, kamera, DVD oynatıcı gibi diğer tüm cihazlar ise kontrolden geçtikten sonra bagaj bölümüne konacak.

Benzer bir uygulama daha önce İngiltere gibi farklı ülkelerde de yapılmıştı. Görülen en büyük etki ise havalimanlarındaki bagaj hırsızlıklarının katlanarak artması olmuştu. Güvenlik uzmanları bu durumun yeniden yaşanabileceğini düşünüyor ve yolcuları bu konuda uyarıyor.