Anasayfa Haber Yapay Kan İçin Yeni Teknoloji Geliştirildi

Yapay Kan İçin Yeni Teknoloji Geliştirildi

Bristol Üniversitesi’nde çalışan biliminsanları, kök hücreden yapay kan üretimini hızlandıracak bir yöntem geliştirdi.

Sağlık konusunda tüm ülkeleri etkileyen en büyük sorunlardan biri de nakil için gereken sağlıklı kan bağışlarının hemen her zaman ihtiyacı karşılamaktan uzak kalmasıdır. Özellikle az bulunan kan gruplarından birine mensupsanız, en basit ameliyat bile büyük bir problem haline gelebilir.

Biliminsanları bir süredir yapay kan üreterek bu soruna bir çözüm getirmeye çalışıyor. Yapay kan üretimindeki en büyük sorun ise, oksijeni taşıyan kırmızı kan hücrelerinin taklit edilmesinde yatıyor. Uzmanlar olgunlaşmamış kök hücreleri kullanarak kırmızı kan hücreleri oluşturmayı başarsa da, kullanılan tekniğin çok verimsiz olması seri üretimi engelliyordu.

İngiltere’deki Bristol Üniversitesi’nde bu konuda çalışan bir ekip ise bu sorunu çözecek yeni bir teknik geliştirmiş. Bu teknik sayesinde devamlı yeni kök hücre bağışı gerekmeden, istendiği kadar kırmızı kan hücresi üretmek mümkün olacak.

Ancak teknik henüz çok yeni olduğundan, denenmesi ve kullanıma girmesi daha bir kaç yıl alacaktır. Yeni teknik tam kullanıma girse bile, küresel çapta ihtiyacı karşılayacak üretime geçilmesi de çok zaman alabilir. Bu yüzden büyük ihtimalle az bulunan kan gruplarına öncelik verileceği tahmin ediliyor.