Anasayfa Makale İlginizi Çekebilecek 5 Deneysel Chrome Özelliği

İlginizi Çekebilecek 5 Deneysel Chrome Özelliği

Chrome’un az bilinen deneysel özellikleri nasıl etkinleştirilir?

Google, Chrome tarayıcısı için sürekli yeni özellikler test ediyor ve bu özelliklerin bazılarına, doğru ayarları kurcaladığınız zaman erişebilmek mümkün. Google, bu deneysel özelliklerin güvenlik ve performans sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Ancak bu özelliklerden bazıları oldukça ilgi çekici olduğu için kısa bir test sürüşüne çıkmak isteyebilirsiniz.

Tarayıcınızın adres satırına chrome://flags komutunu girip ulaşabileceğiniz deneysel özellikler menüsünde, henüz test aşamasında olan bu özelliklerden bazılarını etkinleştirebilirsiniz. Bu yazımızda bu işlemin nasıl gerçekleştiğini ve hangi deneysel özelliklerin riske girmeye değer olacağını göstereceğiz.

Sekmeleri/Pencereleri hızlı kapatma – #enable-fast-unload

Bu özelliği etkinleştirerek sekmelerin daha hızlı kapanmasını sağlayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, sekmelerin kapatılmasının sadece görünürde hızlanmasıdır. Kapatılmak istenen sekmeye ait işlemin sonlandırılma süresinde bir değişiklik olmayacaktır.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, Chrome OS, Android

Otomatik sekme silme – #automatic-tab-discarding

Eğer Chrome’un aşırı RAM tüketmesinden şikayetçiyseniz, bu özellik derdinize bir çare sunabilir. Etkinleştirdiğiniz takdirde bu özellik, sistem belleği sıkıştığında sekmeleri bellekten kaldıracaktır. Bellekten çıkarılan sekmeler tarayıcı üzerinde görünmeye devam edecek ve açtığınız takdirde yeniden yüklenecektir.

Platformlar: Windows, Mac

Sekme sesini kapatma kullanıcı arayüzü kontrolü – #enable-tab-audio-muting

İlk olarak 2013’te duyurulan bu özelliği etkinleştirdiğinizde, herhangi bir sese sahip olan sekmenin üzerinde hoparlör simgesi belirecektir. Bu simgeye tıklayarak istenilen sekmenin sesi kapatılabilir.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, Chrome OS

Kaydırma sabitleme – #enable-scroll-anchoring

Bir linke tıkladığınızda açılan sayfanın tamamen yüklenene kadar aşağı yukarı oynamasından rahatsızsanız, bu özelliği etkinleştirerek bu sorundan kurtulabilirsiniz.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, Chrome OS, Android

GPU pikselleştirme – #enable-gpu-rasterization

Sayfaların görsel çizim yükünü CPU’nun sırtından alıp GPU’ya yükleyen bu özellik, listenin en riskli özelliği. Bu özelliği etkinleştirmek bir yandan güvenlik konusunda önemli açıklara yol açabilirken, diğer yandan grafik ağırlıklı sayfalarda gözle görülebilir bir performans artışı sunabiliyor.

Tarayıcınızın görsel performansını takip etmek için Ctrl + Shift + J > Consoles sekmesinin yanındaki üç nokta simgesinden More Tools > Rendering > FPS Meters özelliğini etkinleştirebilirsiniz.

Platformlar: Windows, Mac, Linux, Chrome OS, Android