Anasayfa Makale BIOS Şifresi Nasıl Kaldırılır?

BIOS Şifresi Nasıl Kaldırılır?

Unutulan veya bilinmeyen BIOS şifresini kaldırma, değiştirme ve sıfırlama yöntemlerine bakıyoruz.

BIOS’a şifre koyup bu şifreyi unutmak, olmasını istemeyeceğiniz türden bir talihsizliktir. Şifrenin unutulması BIOS’a erişimi tamamen engelleyeceği gibi, kimi zaman bilgisayarın tümden açılmasına da engel olabilir.

Anakart üzerindeki bütün kabloları ve anakart pilini birkaç dakikalığına sökmek, BIOS şifresini sıfırlamak için en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Zira çoğu bilgisayardaki BIOS/CMOS ayarları, anakarttan güç almadıkları zaman sıfırlanmaktadır.

Herhangi bir sebepten dolayı bu yöntemi kullanamıyorsanız, derdinize çare olarak kullanabileceğiniz birkaç alternatif yöntem mevcut. Bu yazımızda farklı senaryolar için en ideal şifre sıfırlama yöntemlerini bulabilirsiniz.

Varsayılan Şifreler

BIOS şifresini sıfırlamak için üçüncü parti yazılımlara yönelmeden önce sık kullanılan arka kapı şifrelerini kullanmayı deneyebilirsiniz. Diğer yöntemlere geçmeden önce buradan ulaşabileceğiniz listedeki BIOS modelinize uygun olan arka kapı şifrelerini kullanın.

Windows’a erişim varsa yapılacaklar

Windows’a erişim mümkünse oldukça şanslısınız demektir, zira CMOS De-Animator adlı ufak bir program tüm sorununuzu hızlı bir şekilde çözecektir. 32-bit ve 64-bit sistemlerde kullanılabilen CMOS De-Animator, Windows üzerinden BIOS şifrenizi sıfırlayabilir.

Yapmanız gereken tek şey buradan programı indirmek, yönetici olarak çalıştırmak ve Proceed butonuna tıklamak. Bu işlem bilgisayarınızı yeniden başlatacaktır. Yeniden başlatma işleminden sonra bilgisayarınız açılırken bir CMOS Checksum hatası ile karşılaşacaksınız. Bu hata ekranı ile BIOS’a şifresiz girebilir ve istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.

CMOS De-Animator ayrıca basit bir yedekleme ve geri yükleme seçeneğine de sahip. Yedeklediğiniz ayarlar “.dea” formatında kaydedilecektir. Olası bir sorunda yedek dosyasını kullanarak sistem ayarlarını varsayılan konuma geri döndürebilirsiniz.

Windows açılmıyorsa yapılacaklar

Masaüstü bilgisayarlarda anakart pilini sökmek çoğu kullanıcı için istenilen sonucu verecektir. Ancak söz konusu yeni nesil dizüstü bilgisayarlar olduğunda, bu yöntem pek işe yaramayabilir. Güvenlik sebebi ile dizüstü bilgisayarların BIOS şifreleri bir süredir EEPROM adlı bağımsız bir çipte saklanıyor. Bu çip, BIOS piline ihtiyaç duymadığı için gücü kesmek herhangi bir işe yaramıyor.

Bu senaryo her ne kadar umutsuz görünse de, çözülmesi tamamen imkansız değil. Eğer dizüstü bilgisayarınızda BIOS şifresini birden fazla defa yanlış girerseniz System Disabled veya System Halted türü bir mesaj ile karşılaşabilirsiniz. Bu mesajın altında gördüğünüz sayı dizisini bir yere not edin zira daha sonra bu sayıya ihtiyaç duyacaksınız.

Yukarıda da bahsettiğimiz arka kapı şifreleri bu aşamada BIOS şifresini aşmak için tek çareniz. Neyse ki uygun arka kapı şifresini bulmanın oldukça kolay yolları mevcut. Buradan ulaşabileceğiniz şifre üretme ekranına, daha önceden not aldığınız hata numarasını girin ve karşınıza çıkan listeden kendi bilgisayarınızı veya yeterince yakın bir modelini bulup karşısındaki şifreleri not alın.

Bu işlemden sonra not aldığınız şifreleri teker teker denemeniz gerekecektir. Bazı bilgisayarlarda şifreyi girdikten sonra Ctrl + Enter tuşlarını kullanmanız gerekebilir.

Eğer şifre üretme sitesi gerekli şifreyi bulamadıysa, son çare olarak bu adresten bilgisayarınızın modeline uygun şifre üretme aracını indirmeyi deneyin. Bu araçlar yine yukarıda gördüğünüz web sitesindeki gibi BIOS hata kodunu alıp size kullanabileceğiniz bir arka kapı şifresi üretmektedir.