Anasayfa Haber Tizen OS, Ciddi Güvenlik Açıklarına Sahip

Tizen OS, Ciddi Güvenlik Açıklarına Sahip

Samsung tarafından Android alternatifi olarak geliştirilen işletim sistemi, güvenlik uzmanlarından ciddi eleştiriler aldı.

Samsung’un mobil cihazlar pazarında oluşan Android tekelinden hoşlanmadığı bir sır değil. Google’ın Android üzerindeki kontrolünü gittikçe artırması ve Pixel serisi cihazlarla da doğrudan pazara katılması, Güney Koreli teknoloji devinin farklı seçenekler aramasına sebep oluyor.

Bu yüzden uzun süredir kendi işletim sistemini geliştirmeye çalışan Samsung, Tizen OS ile kendine bir pay bulmaya çalışıyor. Tizen OS her ne kadar henüz akıllı telefonlarda kabul görmese de, akıllı televizyonlar ve akıllı saatler gibi cihazlarla evlere girmeye başladı.

Ancak internet güvenliği üzerine çalışan bazı uzmanlar Tizen OS hakkında pek de olumlu fikirlere sahip değil. Yazılım şirketi Equus Software bünyesinde çalışan Amihai Neiderman, uzun süredir Tizen OS üzerinde çalıştığını ve gördüklerinden memnun kalmadığını basına açıkladı.

Tizen OS’nin Bada gibi çok eski projelerden bile kod demetleri içerdiğini belirten Neiderman, bu işletim sisteminde 40’tan fazla çok ciddi güvenlik açığı da bulduğunu ifade etmiş. Uzun süre Samsung ile irtibata geçmeye çalıştığını da açıklayan uzmana göre, Tizen OS rafine olmaktan çok uzak bir proje.

Neiderman’ın bulgularına göre en tehlikeli açıklardan biri, Tizen OS üzerinde bir hacker’ın rahatlıkla uygulama mağazası hesap kontrolünü ele geçirebilmesine ve istediği zararlı yazılımı hedef cihaza yükleyebilmesine imkan tanıyor. Kısa süre öne basına sızan Wikileaks belgelerinde de Samsung akıllı televizyonların, istihbarat örgütlerince bu yolla gözetleme yapmak için kullanıldığına dair ifadelerin olması da konuyu daha ciddi kılıyor.