1 Mayıs tarihinde uygulamaya girecek olan yeni uygulamada, kota kullanımı ve hız sınırı yeniden düzenleniyor.
Daha önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından, 2018 yılında Adil Kullanım Kotası’nın kalkacağı duyurulmuştu. Bu konudaki çalışmalar sürerken, halen yürürlükteki uygulamaya yeni düzenlemelerin getirildiği açıklandı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından internet servis sağlayıcılarına iletilen yeni kurallara göre, internet kullanıcılarının gece kullanımları kotalarını tüketmeyecek. Gece 02:00 ve sabah 08:00 saatleri arasındaki zaman dilimindeki internet kullanımı, kullanıcıların kota hesaplamasına katılamayacak.
Bunun yanı sıra artık kota aşımı sonrası uygulanan hız düşürmeye de yeni alt sınırlar getiriliyor. Eskiden kota dolduğunda kullanıcının hızı standart olarak 3 Mbps hıza sabitleniyordu. Yeni uygulamada ise kullanıcının aldığı hizmet hızına bağlı olarak bu alt sınır değişecek.
Yeni uygulamada kota aşımı sonrası hız sınırı şöyle belirlenecek:
| Kullanıcı Bağlantı Hızı | Kota Aşım Sonrası Hız |
| 8 Mbps | 3 Mbps |
| 16 Mbps | 5 Mbps |
| 24 Mbps | 8 Mbps |
| 50 Mbps | 16 Mbps |
| 100 Mbps | 24 Mbps |
| 500 Mbps | 32 Mbps |
| 1000 Mbps | 64 Mbps |




Bu bağlantı hızlarının arasında kalan abonelerin, kota aşım hızları nelerdir? Bir alt kategoriye mi düşürülüyor yoksa bir üste mi?
Bunu internet sağlayıcınıza danışmanız daha uygun olmaz mı?
Dostum bunu yani daha doğrusu tablo şeklinde olanı btk yayınlamıştı yani Sinan Öztürkün yayınladığı doğru sonuçta yazdığını btk tablo şeklinde resmi bir şekil de yayınlamıştı internet sağlayıcı arasan afedersin seni bir yerine takmazlar bi bok demezler
Alt Sınır Üst Sınır AKK den sonra
4 Mbit/sn 8 Mbit/sn 3 Mbit/sn
8 Mbit/sn üzeri 16 Mbit/s 5 Mbit/sn
16 Mbit/sn üzeri 24 Mbit/sn 8 Mbit/sn
24 Mbit/sn üzeri 50 Mbit/sn 16 Mbit/sn
50 Mbit/sn üzeri 100 Mbit/sn 24 Mbit/sn
100 Mbit/sn üzeri 500 Mbit/sn 32 Mbit/sn
500 Mbit/sn üzeri 1000 Mbit/sn 64 Mbit/sn
Sinan senin yazdığın daha doğru.
1 Mayıstan itibaren mi geçerli bu yeni düzenleme
16ya kadar denilen ama 8 anca verilen paketlerde nasıl olacak peki ?
Üstad tarih versen iyi değil miydi
kardeş başlıkta 1 mayıs yazıyor
25Mbps 16Mbpsye düşüyor değil mi ?
8 mbps düşer
Tabloya göre 16 ya düşmesi gerekiyor 8 düşerse bir şey değişmiş olmaz… ha 3 ha 8
-Değişen bir şey yoksa evet 1 mayıs sonrası için geçerli.
-Arada kalanla üst sınıra göre belirlenecek yani 16-23’e kadar (ki 23 gibi bir hız yok) 5 mbps.
-24 değil de 25 ise 16 mbps ye düşüyor. Kablonet artık 25 değil 24 veriyor.
benim hız 35 mbit 16 ya mı düşücek
hemen hemen dediğin gibi
Hayır 8 e düşecek 50 mbit ve üzeri (100 mbit’e kadar) 16 mbit’e düşecek.
dostum herkez aynı şeyi söylüyor sen farklı söylüyon
16’ya düşecek. Yanlış bilgilendirmeyelim. 25<=İnternet_hızı<=50 ise 16'ya düşüyor.
16 ya düşecek 25-49 mbps arasında ki (25 ve 49 dahil) 16 ya düşüyor ama dikkat edin bazı 25 hız veren paketlerde değişiklik yapılmış hızları 24 e düşürülmüş böylece 16 ya değil 8 e düşüyor çakallık gene diz boyu
ozm şanslıyım ben :D
Yanlış hatırlamıyorsam mobil internet ile ilgili de bir düzenleme getirmişlerdi. Bu konuda bilgisi olan var mı ya da kaynak gösterebilecek?
Abi kimse farketmiyor mu ya 8mbps olan kişi için hiçbir şey değişmiyor böyle şey mi olur!
zaten amaç kota şartlarını iyi hale getirmek değil herkese hızına göre hız vermek zaten 8 mbps paketmi kaldı en yakın şubeden 16lık pakete geçin.
8mbps paket mi kaldı derken? 8mbps yi bile doğru düzgün göremiyoruz zaten 5-6mbps hız ölçüyorum daha kota yeni sıfırlandığında bile.
8mbps paketmi kaldı dedim. kullanan mı kaldı demedim. Herkese 16mbps paket veriyorlar altyapısına göre 1-3-5-7-10-15 ne geliyorsa onu alıyor.
Daha 3-4 ay önce bu mevzular başlamadan taahhütü yeniledik 19-20 ay taahhüt var. Zaten göremeyeceğim hıza ulaşmak için boşa taahhüt bozup fazla para vermenin mantığı yok. 8mbps paket satışı artık olmayabilir ama zaten o paketi kullananlar için yapılan birşey yok benim kızdığım mesele bu.
Ben yine beğenmedim kardeşim itiraz ediyorum halk’a sorun yiyorsa
Kotayı aşınca interneti Çay kaşığı ile veriyorlardı Tatlı kaşığı ile vericez demişler.
kotaya HAYIR
Yetmez ama gelişme var. :)
Ben 24 alıyorum benimki 24 ve üzeri sayilmiyormu kaça düşecek benimki
Ben de aynı durumdayım 8 e düşüyor :D
Gece İndirmeleri kota harcamak yerine İndirme hızında kısıtlama olmayacak gibi okumuştum sanki biryerde.
10 mbps nereye düşecek peki
8-16 arası (16 dahil değil) 3 megabit/s
1 Gigabite akk uygulamak…
şimdi benim net tüksat kablo net kullanıyorum 25 mbpsye kadar tam 25 mbps veriyorlar 16 ya mı düşecek şimdi ?
Dostum yanlış hatırlamıyorsam senin gibi böyle sınırda olanların paketlerinde yenileme yapıldığını duymuştum yani atıyorum senin paketin 25 ise onu 24 e çekerek dengeleme yapıyorlar gibi ama emin değilim yeni kullanıcılar için geçerli olması lazım senin eğer belli bir tahhütün varsa ve internetin 25 mbps ise 16 ya düşmesi lazım çünkü 25 ile 49 mbps hız arasına giriyorsun.Mail boxını kontrol et telefondaki mesajlarını vs. ama tahminim 16 ya düşecektir bendede tt 24 mpbs var 8 e düşcek :D 3 mbpsden iyidir
bence büyük ihtimal 8e düşer.
şimdi benim paket 16’ya kadar olarak geçiyor.bazen 8 bazen 9 bazen 10 veya 11 gibi hız alıyorum.şimdi 3’e mi 5’e midüşecek.5’e de razıyım:)
pakette kaç geçerse o yani 5e düşecek
ben 50 mbps kullanıyorum 16 düşücek ama düşmez 200 gb kotam var
Japonlar Almanlar Amerikanlar bu rakamları görünce kahkaha atarlar. Biz seviniyoruz ama. Avropa bizi gısganıyo
Var kardeşim burada kurul kararını inceleyebilirsin pdf olarak görüntüleyebilirsin.
https://www.btk.gov.tr/tr-TR/Kurul-Karari/Adil-Kullanim-Noktasi-AKN
Arkadaşlar 25 Mbps hızı olanlara sesleniyorum 24 mbps hızının üstünde olduğu için 1 mbps de olsa fark,akk sonrası 16 ya düşürmek zorundalar.Uydunet kullanıcısıyım ve bu haber aralıkta çıktıktan sonra 25 mbps lik paketleri 24 e çektiler.Neyse ki ben 25 iken tarifeye geçmiştim.Eğer 25 mbps hızınız varsa ve 8 e düşürürlerse hakkınızı sonuna kadar arayın.Arada 2 katlık bi hız farkı söz konusu.
Aynı .okun kahverengisi. Çoğu avrupa ülkesinde kota yok ve en az 20-40 mb kullanılıyo Kanada da bilgi iletişim bakanlığı ülkenin %18 i 20 mb in altında kullanıyor diye şimdi o o %18 lik kısıma daha yüksek hızda internet nasıl verebiliriz diye araştırma yapıyo ve bi kaç sene içindede yaparlar. Bizimkiler ne kadar çalarızın peşinde.
Gönderim hızına değinmemiş kimse, ama asenkron bağlantı olduğu için gönderim hızıda önemli. benim hattım Vodafone 55Mbit / 5mbit fiber kullanıyorum. Tamam 16Mbit’e razıyım ama gönderim hızım düşmesin :) yada 16Mbit / 3mbit olsun.
1000/mbit internet sağladılar da 64/mbit AKK’si kaldı.
Birçok ilde fiber daha internet yok.Rezalet dizboyu.Elin yabancısı en az 100 mbit kullanıyor.Ama hiçbir yetkili “Bu interneti paylaşır !” demiyor.Bütün zıt akıllar bizde ne yazık ki !!!
._. 16 mbit diye aldik
speed test 11 12mb cikiyo
gercek downloadda da 1.3 1.5mb en fazla.
upload zaten rezillik.. 0.60
16 ile kaç almayı planlıyordun? 1.5 mb çok normal.
bu arada ._.
modemi gece 2 de acip sabah 8 de kapatacaklardan benden baska kim var ?
Gündüz kapali tutacam :3
Sahur yaklaşıyor steamden ps storedende baya oyun aldım nasıl indirecem diye düşünürken bu haber süper oldu. Sahurda yok edecem interneti yılların intikamını alacam.