Anasayfa Haber Fizikçiler Negatif Kütleye Sahip Sıvı Üretti

Fizikçiler Negatif Kütleye Sahip Sıvı Üretti

Üretilen bu sıvı, kendisine uygulanan gücün tersine doğru hareket ediyor

Newton’un ikinci hareket yasasına göre bir objeye belirli bir yönde güç uygulandığında, obje o yöne doğru ivme kazanır. Ancak bu yasa görünüşe göre sadece pozitif kütleye sahip maddeler için geçerli zira fizikçilerin laboratuvar koşullarında ürettiği negatif kütleli yeni bir sıvı, bu yasaya karşı çıkıyor.

Washington State Üniversitesinde görev yapan Profesör Peter Engels ve iş arkadaşları, Rubidyum atomlarını mutlak sıfırın biraz üstüne kadar soğutarak Bose-Einstein yoğuşması elde etti. Elde edilen bu yeni durumda parçacıklar aşırı yavaş bir şekilde hareket edip, kuantum mekanikleri tarafından tahmin edilen şekilde, dalga formunda hareket etmektedir.

Bu parçacıklar ayrıca senkronize bir şekilde, birlikte hareket ederek süperakışkan formunu alıyor. Madde bu formdayken herhangi bir enerji kaybetmeden hareket edebiliyor. Araştırmacılar, negatif kütle için uygun koşulları sağlamak için Rubidyum atomlarını lazer kullanarak izole etti ve atomların dönme yönünü değiştirdi. Ardından atomlar serbest bırakıldığında genişleyerek negatif kütle özellikleri sergilemeye başladı.

Araştırmacılar ayrıca kullanılan bu tekniğin, elde edilen olgunun daha iyi anlaşılmasına olanak sağlayacağını belirtti. Madde üzerinde sağlanan bu kontrol aynı zamanda araştırmacıların nötron yıldızlar, kara delikler ve karanlık enerji gibi konularda kullanılabileceği bir araç olma potansiyeline sahip.