Anasayfa Haber Intel Optane Hafıza Modülleri Piyasaya Çıkıyor

Intel Optane Hafıza Modülleri Piyasaya Çıkıyor

Intel’in yeni nesil hafıza modülleri, RAM ve sabit disk arasında bir önbellek oluşturuyor.

Intel kısa süre önce yeni nesi 3D XPoint hafıza teknolojisinin ilk meyvesi olan Optane SSD’sini piyasaya sürmüştü. 375 GB kapasiteli olan bu yeni nesil SSD, 1,500 dolarlık fiyatıyla daha ziyade kurumsal müşterilere yönelikti.

Şirket şimdi aynı 3D XPoint teknolojisine sahip ilk son kullanıcı ürünlerini duyurdu. Ancak bu yeni hafıza modülleri veri depolamak için geliştirilmemiş. Intel’in Kaby Lake işlemcileriyle uyumlu olan yeni Optane hafızalar, daha çok bir önbellek gibi görev yapıyor.

16 ve 32 GB kapasiteli iki modeli olan bu ürünleri anakart üzerine takarak, RAM ve sabit disk arasında çok hızlı bir önbellek gibi kullanmak mümkün. Intel bu teknolojinin oyunlar gibi sık sık büyük miktar veriyi RAM belleğe aktaran uygulamaları hayli hızlandırdığını bildiriyor.

Intel’in rakamlarına göre iş ve ofis uygulamalarında 5.8 kata kadar hızlanma sağlanabiliyor. Oyunlarda ise ilk çalıştırma ve bölüm yükleme gibi yoğun veri akışı olan anlarda, %65 civarında performans artışı vadediliyor.

Yurtdışı satış fiyatları 16 GB için 44 USD ve 32 GB için 77 USD olan Optane hafıza modüllerini Intel Core i3, i5 ve i7 serisi işlemcilerle kullanmak mümkün olacak. Optane uyumlu anakartların bir listesini buradaki bağlantıda bulabilirsiniz.