Anasayfa Haber Tek Atom Kalınlığında İşlemci Üretildi

Tek Atom Kalınlığında İşlemci Üretildi

Viyana Ünviersitesi’ndeki biliminsanları, tek atom kalınlığında ve esnek bir işlemci üretmeyi başardı.

Avusturya’daki Viyana üniversitesi bünyesinde çalışan uzmanların geliştirdiği yeni işlemci, TMD adı verilen bir malzeme kullanılarak üretilmiş. Tıpkı grafen gibi atomların tek tek döşenmesine imkan sağlayan TMD ile yapılan işlemcinin kendisi de tek atom kalınlığında.

Bu teknikle üretilen işlemcinin en büyük özelliği, geleneksel silikon yongaların aksine çok büyük oranda esnek olması. Bu şekilde tasarlanan ve üretilen bir elektronik cihazın son derece esnek ve ince olması mümkün.

Ancak Viyana’da üretilen işlemci şimdilik pek güçlü değil. Yüzey alanı silikondan imal edilmiş modern bir mobil işlemciden 100 kat daha büyük. Gücü ise hayli düşük, 1 bitlik bu işlemcide sadece 115 adet transistör var ve sadece 4 komut seti çalıştırabiliyor.

Ancak ilk prototipin bu kadar büyük ve yavaş olmasının sebebi, henüz deneysel aşamada olmasından kaynaklanıyor. Uzmanlar ileride çok daha küçük ve modern işlemcilerin gücüne yaklaşan modeller üretmeyi de planlıyor. Fakat tabii ki bu teknoloji henüz pazara çıkmaktan hayli uzak denebilir.