Anasayfa Haber X-37B, İki Yıl Sonra Geri Döndü

X-37B, İki Yıl Sonra Geri Döndü

Amerikan Hava Kuvvetleri’nin gizli uzay mekiği, son görevinde iki yıl yörüngede kaldı.

Boeing tarafından geliştirilen ancak sonradan Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından devir alınan insansız uzay mekiği X-37B, iki yıl süren görevini tamamladı. 20 Mayıs 2015 tarihinde uzaya gönderilen araç, yörüngede tam 718 gün geçirdi.

Doğal olarak bu mekiğin yörüngedeki gizli çalışmaları hakkında kamuya pek fazla bilgi verilmiyor. Bu da haliyle pek çok komplo teorisinin üretilmesine sebep oluyor. Mekiğin askeri iletişim ve gözlem teknolojilerini yörüngede test etmek için kullanıldığı ise kabul gören ve yalanlanmayan genel bilgi.

Bunun dışında bir de resmen açıklananlar var. X-37B ile yörüngede yapılan deneylerden ikisi resmen açıklanmış. Bunlardan biri NASA için gerçekleştirilen bazı malzeme testlerini içeriyor. Bu testler NASA tarafından yapılan uzay gemisi tasarımlarına doğrudan katkıda bulunuyor.

Diğer deney ise Aerojet Rocketdyne tarafından geliştirilen ve Hall etkisiyle çalışan bir motor prototipinin testlerini içeriyor. Yakın zamana kadar çalışması imkansız görülen bu motorun uzay testleri başarılı sonuç verirse, uzay yolculuğunda yeni bir dönem başlayabilir.

X-37B Amerikan Hava Kuvvetleri’nin 45inci Uzay Birliği (45th Space Wing) komutası altında yeni görevlere çıkmaya devam edecek. Mekiğin bu yıl bitmeden yeni ve uzun dönem bir göreve daha çıkması planlanıyor.