Anasayfa Haber AMD Ryzen “Whitehaven” İşlemcilerin Özellikleri Sızdırıldı

AMD Ryzen “Whitehaven” İşlemcilerin Özellikleri Sızdırıldı

AMD’nin performans meraklıları için tasarladığı yeni Whitehaven serisi işlemcilerde 16 çekirdek bulunacak.

AMD’nin bir süredir Intel’in X299 platformu ve Skylake X işlemcileriyle yarışacak bir seri üzerinde çalıştığı biliniyordu. Kısa süre önce Whitehaven kod adlı bu seriye ait olduğu iddia edilen bir mühendislik örneğinin de görüntülendiği iddia edilmişti.

Yeni bir sızıntıya göre Whitehaven serisine ait iki yeni mühendislik örneği daha piyasada dolaşıyor. 16 çekirdekli ve 32 iş parçacığı içeren bu işlemcilerin, 3.6 GHz hızında çalıştığı iddia ediliyor. Ayrıca bu işlemcilerin 4 kanal DDR4 RAM desteğine de sahip olduğu söyleniyor.

AMD’nin “Whitehaven” kodlu bu yeni işlemcilerinde 16 ve 12 çekirdekli modellerin bulunacağı, ayrıca 10 ve 14 çekirdekli prototiplerin de hazırlandığı iddia ediliyor. Ancak şu ana kadar sadece 16 ve 12 çekirdekli modellere ait örnekler görülmüş.

AMD’nin Ryzen adı altında piyasaya sürdüğü 8 çekirdekli Summit Ridge işlemcilerin iki katı çekirdek barındıran Whitehaven işlemciler, AM4 anakartlara uymayacak kadar büyükler. Bu yüzden de şirketin şimdilik S3 kod adıyla anılan yeni bir sokete sahip anakartları da satışa çıkaracağı iddia ediliyor.

Bu yeni işlemcilerin ve S3 soketli yeni anakartların, bu ay sonunda yapılacak Computex fuarında resmen tanıtılacağı tahmin ediliyor. Çeşitli tedarikçilerden gelen raporlara göre yeni platform bu yılın ortasından itibaren satışta olacak.