Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan İsviçre, referandumla nükleer enerjiyi bırakma kararı aldı.
İsviçre’de yapılan bir halk oylamasının sonuçları, ülkenin geleceğini ciddi anlamda etkileyecek. Ülke halkı yapılan oylamada, nükleer enerjiden vazgeçilmesi ve nükleer santrallerin kapatılmasına karar verdi.
İsviçre’de ilk kez 2011 yılında tartışılmaya başlanan konunun referanduma taşınması yıllar aldı. Japonya’daki Fukushima nükleer felaketi sonrasında başlanan tartışmalarda, ülkenin güneş ve rüzgar enerjisine yönelmesinin sonuçları uzun uzadıya tartışılmış.
Ancak aradan geçen yıllarda alternatif enerji kaynakları teknolojilerindeki gelişmeler ve maliyetlerin ciddi oranda düşmesi, İsviçre halkının oyunu çevre dostu enerjiler lehinde kullanmasına sebep olmuş.
2018 yılının başında uygulamaya girecek olan yeni kanunla, ülkenin nükleer santrallerinin kapatılmasına başlanacak. Ancak bir santrali kapatmak ve sökmek onlarca yıl sürebildiğinden, bu esnada rüzgar türbini ve güneş paneli çiftliklerinin de kurulması mümkün olacak.




Halk nükleer enerjiye çok ön yargılı. Nükleer enerji atıkları doğru depolandığı ve gerekli tedbirler alındığında en kötü ihtimal olan çekirdek erimesi bile çevreye zara vermiyor. Şu ana kadar yaşanan 4 kaza var. Bunların ikisi gerekli önlemler sayesinde bir çevre zararına yol açmadı, birinde gerekli önlemler alınmamıştı, diğerinde ise otomatik güvenlik devre dışı bırakılıp elle tehlikeli bir deneye kalkışıldı. Çoğu insanının bildiğinin aksine atmosfere bir gaz salınımı yapmazlar. Sadece su buharı kullanılır o da devinimli olarak yeniden kullanılır. Nükleer enerji gibi verimli bir kaynak riskine değer, üstelik günümüzde pek risk de yok açıkçası. Kendileri kaybeder. Ayrıca güneş enerjisi sanıldığı kadar temiz değil. Güneş panelleri doğayla pek iyi geçinmiyor. Yine aynı şekilde rüzgar türbinlerinde kullanılan motor yağları da keza öyle. Buraya kadar okuyanlara teşekkür ederim. Hakkınızı helal edin.