Anasayfa Makale macOS High Sierra Ne Yenilikler Getiriyor?

macOS High Sierra Ne Yenilikler Getiriyor?

Apple, yeni macOS işletim sistemini macOS High Sierra ismiyle tanıttı.

Apple, WWDC etkinliğinde macOS işletim sisteminin yeni sürümünü tanıttı: macOS High Sierra. Peki bu bu son sürüm işletim sistemi neler getiriyor? Bilindiği üzere macOS Sierra ile birlikte Siri, Apple Pay ve benzeri birçok yenilik gelmişti. Şimdi ise asıl konu “daha derin teknolojiler”.

Safari

Apple’ın yaptığı açıklamaya göre Safari, dünyadaki en hızlı İnternet tarayıcısı. Yeni sürümle birlikte “otomatik oynatma” özelliği devre dışı bırakılabilecek. Böylelikle bir siteye girdiğinizde otomatik oynayan videolar devre dışı kalacak.

Safari konusunda üzerinde en çok durulan özellik ise “Intelligent Tracking Prevention” oldu. Yani “Gelişmiş İzleme Engelleyicisi” diyebiliriz. Bu özellik sayesinde Safari, internet geçmişinize ulaşabilen izleyicileri algılayacak ve internet geçmişinizi istenmeyen üçüncü parti uygulamalardan korunmuş hale getirecek.

Fotoğraflar

Mac’teki Fotoğraflar uygulaması da High Sierra ile değişenlerden. Uygulamada yan tarafta (eskiden iPhoto’da olduğu gibi) sürekli duran bir panel var. Bu sayede kullanıcılar fotoğraf kütüphanelerini daha düzenli bir şekilde kategorize edebilecek. Ayrıca iPhone’daki Fotoğraflar uygulamasında bulunan yüz tanıma özelliği tüm iCloud cihazlarıyla eşleştiriliyor. Özellik bu sayede tüm cihazlarda yer alıyor.

High Sierra ile Fotoğraflar uygulamasına basit ama etkili düzenleme araçları ekleniyor. Yine aynı şekilde bu özellik de tüm iCloud cihazlarıyla eşleşebilecek. Canlı Fotoğraflar (Live Photos) artık özel efektlerle düzenlenebilecek. Diğer yandan Anlar (Memories) kısmı ise geçmişinizi size daha özel ve güzel bir şekilde yansıtmaya çalışacak.

Mail

Mail uygulamasında da ufak değişiklikler mevcut. Uygulamada ayrık görünüm seçeneği sayesinde e-postalar daha düzenli organize edilmiş. Uygulama içi aramanın da geliştirilmesiyle birlikte arama yaptığınızda en alakalı sonuçlar önce gelecek. Yine e-postalar sistemde %35 daha az alan kaplayacak.

Siri

Siri, yeni seslerle karşınıza çıkacak. İsteyen erkek isteyen de kadın ses seçeneğinden birini seçebilecek. Geliştirilen Siri deneyimiyle birlikte kullanıcılar daha az robotik bir ses duyacaklar.

Apple File System

Apple File System (APFS) bilindiği üzere bir süredir Apple cihazların dosya sistemi olarak kullanılıyor. Yapılan açıklamalara göre APFS artık daha hızlı çalışacak. Özellikle büyük boyutlu dosyaların kopyalanması gibi işlemlerde daha hızlı olacağı vaat ediliyor. Kullanıcıların günlük kullanımla fark edebilecekleri daha iyi performans, güvenlik ve dayanıklılık konusunda gelişmeler mevcut.

Video desteği

High Sierra ile birlikte Apple da H.265 video standardına geçiyor. Bu sayede 4K videoları daha iyi oynatabilecek. Bu arada H.265 video desteğinin iOS 11 ile iPhone 7 ve iPhone 7 Plus’a da geleceğini belirtelim. H.265 desteği sayesinde geliştiriciler daha kolay bir şekilde VR içerik üretebilecekler.

macOS High Sierra hangi modellerde çalışacak?

macOS Sierra’yı çalıştırabilen tüm Mac cihazlar macOS High Sierra sürümünü de çalıştırabilecek. Cihaz listesi verecek olursak şöyle diyebiliriz:

  • MacBook (2009 sonrası)
  • MacBook Air (2010 sonrası)
  • MacBook Pro (2010 sonrası)
  • Mac mini (2010 sonrası)
  • Mac Pro (2010 sonrası)
  • iMac (2009 sonrası)

İlginizi çekebilir: MacBook Ve MacBook Pro Serisi Yenilendi