Anasayfa Makale Android O Neler Getiriyor?

Android O Neler Getiriyor?

Android O, üçüncü “Geliştirici Önizleme” sürümüne geçti.

Bu sürümle birlikte işletim sistemi daha stabil oldu ve işletim sistemine yeni özellikler eklendi. Yeni Android’in neler getirdiğini sizler için bu yazımızda derledik.

API Level 26

API olarak kısa adıyla bilinen uygulama programlama arayüzü, 26. seviyeye çıktı. Bununla birlikte yüzlerce bug giderildi ve sistem daha optimize hale getirildi. Bu geliştirmeyle birlikte Android O için uygulama programlayan kişiler, uygulamalarını Play Store’da artık alfa, beta ve üretim kanallarında ayrı ayrı yayımlayabilecek.

Android 8.0

Google’dan yapılan resmi açıklamaya göre Android O, Android 8.0 olacak. Yani tamamen yeni bir işletim sistemi olacak.

Sistem arayüzündeki değişiklikler

Sistem arayüzünde değiştirebileceğiniz şeyler azaltılmış. Google buradan gezinme çubuğu, kilit ekranı ve resim içinde resim modunda değişiklikler yapmaya artık izin vermiyor. Yalnızca Durum Çubuğu ve Rahatsız Etmeyin modları için özelleştirme uygulanabiliyor.

Kamera uygulaması

Kamera uygulaması Developer Preview 3 (DP3) ile 4.4.012 sürümüne yükseltildi. Bu sürümle birlikte uygulamada küçük tasarım değişiklikleri meydana geldi. Daha önceki sürümde kameranın yanında düğmeler yoktu. Kullanıcılar kamera ya da mod değiştirmek için yalnızca parmak kaydırıyorlardı. Şimdi ise kamera değişimi ve mod değişimi için özel düğmeler bulunuyor.

Android O’da kamera değişimi

Durum çubuğu

Wi-fi ve şebeke simgelerinin konumu, DP3’te değiştirildi. Aslında bu sadece basit bir yer değişimi. Wi-Fi artık sol tarafta görünüyor.

Batarya animasyonu

DP3 ile birlikte telefonda Ayarlar kısmından Pil kısmını ziyaret ettiğinizde sizi hoş bir animasyon karşılıyor. Boş batarya, o an dolu olduğu konumuna yükseliyor.

Android O’da batarya animasyonu

Bildirim menüsü

Android O ile birlikte kullanıcılar bildirim menüsünde daha hoş bir görünümle karşılaşacak. YouTube, Google Play Müzikler ve Spotify gibi kullanırken, bildirim çubuğu çalan şarkıya göre şekillenecek, albüm kapağının renklerine uyum sağlayacak.

Simge görünümleri

Şimdiye kadar alışılagelmiş olan kare, kenarları yuvarlatılmış kare, köşeli yuvarlak gibi simge görümlerine bir yenisi eklendi: su damlası.

Bildirimler

Kullandığınız herhangi bir uygulamanın bir bildirimi varsa bu durum, o uygulamanın üzerinde bir sayıyla ifade ediliyordu. Bildirimi görmek için ya bildirim paneline bakmanız ya da uygulamanın içine girip bakmanız gerekiyordu.

Ancak şimdi her uygulamaya ait bildirimi ayrı bildirim pencerelerinde görebileceksiniz. Şöyle ki, diyelim ki Twitter’dan birkaç bildiriminiz var. Onları okumanız için yapmanız gereken tek şey Twitter simgesinin üzerine basılı tutmak. Bu sayede karşınıza küçük bir bildirim menüsü çıkacak ve uygulamanın bildirimlerini o küçük menüden görebileceksiniz.

Bildirimler konusunda yapılan bir diğer değişiklik ise uygulamaların kendi bildirimlerini diğer uygulamaların üzerine çıkarabilecek olması. Örneğin Facebook Messenger’da sohbet balonları kullandığınızda bir bildirim geldiğinde uygulama hemen en üste çıkıyor. İşte bunu artık tüm uygulamalar kendi bildirimleri için yapabilecek.

Saat uygulaması

Saat uygulamasının simgesi ve iç tasarımı değişmiş. Artık arka fonda siyah var.

Android O ile değişenlerden kısaca bahsettik. Peki şu anda Android O kullanmak için ne yapmak gerekiyor? Öncelikle desteklenen telefonlardan birini kullanıyor olmanız gerekiyor.

Android O Beta yüklenebilecek telefonlar

  • Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player
  • Pixel C, Pixel, Pixel XL

Yukarıdaki cihazlardan birine sahipseniz https://www.google.com/android/beta adresine giderek Android O beta programına katılabilirsiniz.