Anasayfa Makale Windows 10 Yapı 16215 ile Gelen Yeni Özellikler

Windows 10 Yapı 16215 ile Gelen Yeni Özellikler

Microsoft, Windows 10 sürüm 16215 ile bazı yeni özellikleri kullanıma sundu.

Yeni Başlangıç Ekranı ve İşlem Merkezi

Fall Creators Update ile gelen en büyük değişimler tasarımda olacak. Fluent Design yani “Akıcı Tasarım” olarak adlandırılan bu yeni dizayn eskisine göre çok daha şeffaf. Acrylic olarak geçen bu yeni arayüz Başlat Menüsü’ne ve İşlem Merkezi bildirimlerine uygulanmış. Başlangıç ekranını artık daha rahat bir şekilde dikey/yatay boyutlandırabileceksiniz. İşlem Merkezi’nde ise bilgiler artık daha anlaşılır bir şekilde ve hiyerarşik gösteriliyor.

Microsoft Edge

Bu güncellemeyle birlikte artık Edge de F11 tuşuyla tam ekran olabiliyor. Microsoft’un internet tarayıcısına gelen bir diğer özellik ise kullanıcıların web sitelerini Görev Çubuğu’na sabitleyebilmeleri. Tarayıcıdaki sekmelerinizi Favorilerim klasörüne sürükleyebileceğinizi de ekleyelim.

Cortana

Cortana artık eskisinden çok daha akıllı. Normalde herhangi bir işlem için sesli asistana komut vermek gerekir. Microsoft bunu bir adım ileriye götürmüş. Şimdi Cortana, bir etkinlik posteri gördüğünde “Size bunu hatırlatmamı ister misiniz?” şeklinde bir öneriyle geliyor.

Tabii bunu yapabilmek için Ayarlar’dan Cortana Lasso’yu aktif hale getirmek gerekiyor.

Herkes için Linux

Artık herkes bir geliştirici. Windows Fall Creators Update ile birlikte herkes Linux kullanabilecek. Bunun için geliştirici moduna geçmeye gerek kalmayacak. Ayarlar>Güvenlik & Güncelleştirme>Geliştiriciler İçin kısmına girmek yeterli olacak.

Daha iyi el yazısı tanıma

Surface tabletlerde Windows Ink artık eskisinden çok daha iyi çalışıyor. Eğer basit Çince ve İngilizce karakterleri aynı yerde yaparsanız, diller arasında geçiş yapabiliyorsunuz.

Microsoft elle yazma panelini elden geçirmiş. Kalem tabanlı yazma paneli, artık elle ve hatta klavyeyle yazmaya dahi izin veriyor. Kalemi kenara bıraktığınız an yazdıklarınız bir kenara çekiliyor ve size daha fazla alan ayrılıyor. Bunun dışında kalem artık ekranda yukarı aşağı kaydırma yapmanızı (scroll) ve daha önce yazdığınız kelimeleri seçebilmenizi de sağlıyor.

Sesli dikte

Windows logosu + H kombinasyonuyla Windows’a sesli dikte yapabilirsiniz. Bunu yapmak için ekrandaki klavye üzerindeki mikrofon düğmesine de basabilirsiniz. Windows 10 Mobile’da zaten olan özellik, sonunda masaüstü sürümlere de geliyor. Sesli dikteyle yazı yazdırabileceğiniz gibi komut da verebilirsiniz. Ancak muhtemelen Türkçe dili bu konuda desteklenmiyor.

Klavye

Build 16215 ile birlikte Microsoft, ekran klavyesine kelime tamamlama, otomatik düzeltme, Swipe (kaydırarak yazma) ve tek elle kullanım klavyesi getiriyor. Yazılarınıza artık emoji de ekleyebileceksiniz. Bunun için Windows logosu + Nokta (.) ya da noktalı virgül (;) kombinasyonunu kullanmanız gerekiyor.

Kalemim nerede?

Yeni gelen “Kalemimi bul” özelliği ile kaleminizi bıraktığınız yeri görebileceksiniz. Fakat bu durum size “kalemin içinde GPS mi var?” dedirtmesin, çünkü yok. Windows, kalemi en son nerede kullandıysanız size o konumu veriyor.

Akıllı dosya tarama

Klasör düzeni yapmak her zaman kolay olmayabilir. Ancak artık Windows bu konuda daha akıllı. Birbirine benzer dosyaları tarayıp, önünüze sunup, “Böyle bir şey buldum, bunları aynı gruba eklemek ister misin?” diye soruyor. Bu sayede hem daha düzenli bir dosya sisteminiz oluyor, hem de istenmeyen gruplaşmaların önüne geçebiliyorsunuz.

HDR Desteği

Gerçek renkleri gösterebilen monitör sayısı henüz fazla değil (bkz. Samsung CHG70 HDR Monitör: İlk Bakış) ancak bunun için altyapının da hazırlanması gerekiyor. Windows da bu konuda adım atarak yeni Windows sürümünde HDR desteğini getirmiş. HDR ayarını görüntü ayarlarından aktif hale getirebilirsiniz.

Bu derlediklerimiz dışında Fall Creators Update ile gelecek birçok özellik ve yenilik daha var. Güncellemenin ne zaman geleceğini henüz bilmiyoruz, zira Microsoft bunun için bir tarih belirlemedi.