Anasayfa Makale Yeni Başlayanlar için Zcash Madenciliği Rehberi

Yeni Başlayanlar için Zcash Madenciliği Rehberi

Bu makalemizde dijital para birimlerinden Zcash (ZEC) için Windows’ta nasıl madencilik yapabileceğinizi anlatıyoruz.

Bitcoin’in son zamanlarda rekor seviyeye ulaşması, Ethereum’un ise 350 dolara çıkması, gözleri bir anda dijital para birimlerinin üstüne çekti. Zcash de bu popüler dijital para birimlerinden bir tanesi. Peki elinizdeki bilgisayarla nasıl dijital para kazanabilirsiniz? Bu makalemizde “Mining” olarak tabir edilen dijital para madenciliğine değiniyoruz.

Dijital cüzdan

BTC (Bitcoin), ETH (Ethereum) veya ZEC (Zcash) gibi dijital para birimleri, kredi kartları veya banka hesapları gibi geleneksel para birimlerinin aksine dijital cüzdanlarda depolanıyor. Kullanıcıya özel oluşturulan bu cüzdanlara, belirlediğiniz şifre ile erişebiliyor ve paranızı bu cüzdanlarda saklayabiliyorsunuz. Bu bağlamda dijital madencilik yapmak isteyen herkesin bir dijital cüzdanı olması şart.

Peki dijital cüzdanınızı nasıl oluşturacaksınız? Bunun için bir cüzdan yazılımı kullanabilirsiniz. Biz hem kullanım kolaylığı hem de güvenlik açısından Jaxx’ı öneriyoruz. Buraya tıklayarak Jaxx’ı indirebilirsiniz.

Verdiğimiz bağlantıdaki sayfaya girdikten sonra Windows için olan Jaxx sürümünü indirebilirsiniz. Kurulum gerektirmeyen yazılımı ZIP dosyasından çıkartıp Jaxx.exe programını doğrudan  çalıştırabilirsiniz. Çalıştırdığınızda yapmanız gereken ilk şey ise cüzdan oluşturmak olacak.

  • Program açıldıktan sonra Create New Wallet seçeneğiyle yeni bir cüzdan oluşturun.
  • Hangi dijital para birimlerinden cüzdan açmak istediğiniz sorulacak. Bunları seçip ilerleyin ve cüzdanınızı oluşturun.
    • İsterseniz Tools > Backup kısmından cüzdan bilgilerinizin yedeğini alabilirsiniz.
  • Jaxx size 12 güvenlik kelimesi tanımlayacak. Bunları bir yere kaydedin. İnternete bağlanmayan bir cihazda ya da normal bir kağıtta saklarsanız daha güvenli olur.
    • Jaxx’ın mobil platformlarda da uygulaması olduğundan, istediğiniz her yerden cüzdanınızı kontrol edebilirsiniz.

Bu kadar basit. ZEC kısmından cüzdan adresinizi görebilirsiniz. Your current ZCash address şeklindeki bir ibarenin altında cüzdan adresiniz, karmaşık karakterlerle bellidir. Sağındaki simgeden adresi kopyalayabilirsiniz.  Şimdi bir sonraki aşamaya geçelim.

 

Bir madencilik havuzuna katılma

Dijital madencilikte bilmeniz gereken bir başka nokta da bireysel veya toplu madencilik. Burada devasa bir veri söz konusu olduğundan tek başınıza bunu işlemeye çalışmak bir oda dolusu bilgisayarınız yoksa pek de verimli olmayacaktır. Bu bağlamda halihazırda mevcut olan madencilik havuzlarına katılmak daha çabuk dijital para kazanmanızı mümkün kılacaktır. Madencilik havuzları hakkında daha ayrıntılı bilgi için Havuz Madenciliği Nedir? makalemize göz atabilirsiniz.

Birçok madencilik havuzu bulunuyor ancak biz burada kurulumu kolay olduğu için Nanopool’u kullanarak işlem yapacağız.https://zec.nanopool.org/help adresine girip AMD grafik kartına sahipseniz Download Claymore (OpenCL) düğmesine, NVIDIA karta sahipseniz de Download EWBF (CUDA) düğmesine tıklayın. İndirdiğiniz dosyaları arşivden bir klasöre çıkartın. Şimdi bu dosyalar içinde bazı düzenlemeler yapmanız gerekiyor:

NVIDIA kartlar için

İndirdiğimiz miner’ın dosyalarını arşivden çıkaralım.
Klasör içerisindeki start.bat dosyasına sağ tıklayıp Düzenle diyelim.
İçerisindeki adres, sistem ismi ve e-posta bilgilerini aşağıdaki örnekteki gibi düzenleyelim.
Örnek: miner --server zec-eu1.nanopool.org --user t1RRQBpFUHtNxvYoSxrELvjZb39msqteuFW.evmasaüstü/[email protected] --pass z --port 6666

t1RRQBpFUHtNxvYoSxrELvjZb39msqteuFW yerine siz, Jaxx’dan kopyaladığınız kendi adresinizi yazacaksınız.

Bu işlemi yaptıktan sonra start.bat dosyasına çift tıkladığınızda madencilik işlemi başlayacaktır.

AMD kartlar için

İndirdiğiniz dosyaları arşivden bir klasöre çıkartın ve içerisindeki config.txt dosyasına çift tıklayarak açın.
İkinci sırada yer alan adres, sistem adı ve e-posta bilgilerini tıpkı örnekteki gibi güncelleyerek kendi cüzdan adresinizi, sistem ismini ve e-postanızı yazın.
Örnek: -zwal t1RRQBpFUHtNxvYoSxrELvjZb39msqteuFW.evmasaüstü/[email protected]

Bu işlemi yaptıktan sonra start.bat dosyasına çift tıkladığımızda madencilik işlemi başlayacaktır.

Sadece İşlemci (CPU) ile ZCash (ZEC) Madenciliği Yapma

https://zec.nanopool.org/help adresinden nheqminer-djezo yazan düğmeye tıklayın ve miner programını indirin.

start.bat dosyasına sağ tıklayın ve Düzenle seçeneğine basın. Karşınıza çıkan not defterindeki kodu şu şekilde değiştirin:

nheqminer.exe -l zec-eu1.nanopool.org:16666 -u t1RRQBpFUHtNxvYoSxrELvjZb39msqteuFW.sisteminadı/e-postaburaya -t 4

PAUSE

Yukarıda gösterdiğimiz gibi koddaki kısımları kendinize göre değiştirmeniz gerekiyor. Özellikle -t 4 yazan kısım önemli. Buradaki sayısı işlemcinin kaç çekirdeğini kullanmak istediğinizi belirtiyor. İşlemcinizde 4 çekirdek ve 8 mantıksal çekirdek bulunuyorsa ve hepsini kullanmak istiyorsanız buraya -t 8 yazabilirsiniz. İşlemcinizin kaç çekirdekli olduğunu öğrenmek için Görev Yöneticisi > Performans > CPU kısmına bakabilirsiniz.

Öte yandan CPU mining ile çok fazla performans elde edemezsiniz, onun yerine grafik kartlarına yatırım yapmanızda fayda var. Ancak Ryzen 7 1700 ve Ryzen 7 1800 bu konuda gayet iyi performans gösteriyor. Sadece CPU ile madencilik düşünüyorsanız bu işlemcilere göz atabilirsiniz.

Önemli Noktalar

  • Grafik kartı belleğiniz en az 2 GB olmalı. Bu, her dijital para birimi madenciliği için geçerli. 1 GB belleğe sahip ekran kartlarıyla madencilik yapamazsınız.
    • Uzun vadede bazı dijital para birimlerinin sistem gereksinimlerinin artması ihtimaline karşın grafik belleği 4 GB ve üstü olan kartları tercih etmenizde fayda var. Tabi burada ekran kartı belleğinden ziyade GPU gücünün önemli olduğunu belirtelim.
  • Ne kadar iyi ve ne kadar fazla ekran kartı, o kadar güçlü madencilik, o kadar hızlı para akışı anlamına geliyor. Lakin burada da kartın ve madencilik yapılacak sistemin güç tüketimini de hesaba katmanızda ve watt/performans oranı yüksek bileşenleri tercih etmenizde fayda var.
  • NVIDIA kartlar Zcash madenciliğinde daha iyi performans gösteriyor. Bu madencilik için GTX 1070 önerebiliriz.
  • AMD kartlar için OpenCL SDK, NVIDIA kartlar için CUDA paketlerini indirmeniz gerekebiliyor. Buna ek olarak kartınızdan tam performans almak için sürücüleri de güncel tutmanızda fayda var.
  • Nanopool sizden havuza katılım ücreti olarak %1 pay alacak ve ödemeyi hesabınızda 0.01 ZEC olduğu zaman yapacaktır.
  • E-posta adresinize Nanopool’dan bir e-posta gelecektir. O bağlantıya tıklayarak performans ve bakiye bilgilerini kontrol edebilirsiniz.
    • Ayrıca uzakta çalışan sistemleriniz herhangi bir sebepten dolayı çevrimdışı kalırsa bu konuda uyarı da alabilirsiniz.

Sistemi açınca madenciliği otomatik başlatma

  • Bilgisayar açıldığında madencilik işlemine otomatik olarak başlaması için start.bat dosyasını kopyalayın.
  • Windows logosu + R tuş birleşimiyle Çalıştır ekranını açın.
  • Buraya shell:startup yazın.
  • Açılan yeni pencerenin içine sağ tıklayıp açılan menüden Kısayol yapıştır seçeneğini seçin.
    • Bu pencerenin içindeki programlar bilgisayar açıldığında otomatik olarak başlar.

Sık Sorulan Sorular için:

Zcash Madenciliği – Sık Sorulan Sorular