Anasayfa Haber Windows 10 Önizleme Sürümü 16226 ile Gelen Yenilikler

Windows 10 Önizleme Sürümü 16226 ile Gelen Yenilikler

Yeni Windows 10 Build 16226 ile Görev Yöneticisi, Uzak Masaüstü ve Hesap Makinesi uygulamaları güncellendi.

Windows 10, gelişmeye ve güncellenmeye devam ediyor. Kullanıcı geri bildirimlerinin dikkate alınmasıyla işletim sisteminin her geçen gün daha da kolay kullanılabilir bir hale gedliğini söyleyebiliriz. Yeni önizleme sürümüyle birlikte de hem oyunculara hem de IT uzmanlarına yeni özellikler sunuluyor.

Sürüm 16226 ile yeni özelliklerden birkaçına bakalım:

Oyunculara yönelik iyileştirmeler

  • Ayarlar > Oyun menüsüne Xbox Networking isimli bir kısım eklendi. Bu kısımda oyun içerisinde sesli sohbet seçeneğini kullanmada ve diğer Xbox Live üyeleriyle birlikte oyun oynamakta yaşadığınız sorunlar tanımlanacak.
  • GPU kullanımını artık takip edebileceksiniz. Görev yöneticisinde şimdiye kadar GPU kullanımını gösteren bir kısım yoktu. Artık eklendi. Görev Yöneticisi’nin Performans sekmesinde sisteme takılı her GPU için ayrı kullanım istatistikleri görülebiliyor. Aynı zamanda GPU belleği, sürücü sürümü ve tarihi de eklenmiş.

Ayar geliştirmeleri

Akıllı depolama özelliği güncelleştirildi. Ayarlar > Sistem > Depolama > Akıllı Depolama kısmına yeni özellikler eklendi. Bu kısımda Nasıl alan boşalttığımızı değiştir şeklinde bir ibare bulunuyor. Bu yazıya tıkladıktan sonra, bilgisayarınızda depolanan eski bir Windows sürümü varsa onu direkt olarak bu kısımdan silebiliyorsunuz. Ayrıca bu özelliğin arayüzünün tasarımı da daha kullanışlı olması için yenilenmiş.

 

Yeni “Uzak Masaüstü Ayarları” sayfası

Ayarlar ve Denetim Masası’na yönelik yapılan çalışmalar sonucunda Uzaktan Masaüstü ve buna yönelik ayarları artık Ayarlar > Sistem > Uzak Masaüstü kısmından kontrol edebileceksiniz. Bu menü, güncellemeyle birlikte yeni eklendi. Bu menüde, Uzak Masaüstü Bağlantısı ile alakalı ayarları bulabileceksiniz. Bilgisayarınızın olası bir bağlantıya karşı uyanık olmasını ayarlayabilir ya da cihazınızın uzaktan bağlantı için erişilebilir olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Menüde ayrıca kendi bilgisayarınızın ismi de size gösterilecek. Uzak masaüstü bağlantısı yaparken bilgisayar ismine ihtiyacınız olacak.

Güncelleme deneyimi iyileştirildi

Eğer bir güncelleme başarısız olduysa, Windows size bunun nedenini daha detaylı bir şekilde açıklayacak. Hata mesajı ve eğer varsa hata kodu bundan sonra seçilebilir olacak. Daha detaylı araştırma yapabilmek için bu kodu kopyalayıp başka bir yere yapıştırıp arama yapabileceksiniz.

Yeni açılır menü

Dosya gezgininde yani bir pencerede sağ tık ile açtığınız menü de güncellendi. Bu menüde artık “Paylaş” diye bir seçenek var. Klasör içerisindeki herhangi bir nesneye sağ tıklayıp açılan menüden “Paylaş“a tıkladığınızda bu nesneyi paylaşabileceksiniz. Bununla paylaş seçeneği de Buna yetki ver şeklinde değiştirilmiş.

Hesap makinesinden kur hesaplama

Windows 10’un çıkış yapmasından bu yana, kullanıcı geri bildirimleri en çok bu konuda olmuş: kur hesaplama. Bundan sonra Windows kullanıcıları, Hesap Makinesi’nden kur bilgilerine erişebilecek. Hesap Makinesi’ni açtıktan sonra sol üstteki menüden Dönüştürücü seçeneğine tıkladığınızda güncel kur bilgileriyle hesaplama yapabileceksiniz. Ayrıca dönüştürücüyü kullanmak için sürekli internet bağlantısına sahip olmak zorunda da değilsiniz. Cihazınızda yüklü son bilgilere göre kur hesaplama yapabilirsiniz.

Uzmanlar için geliştirmeler

SMB1 protokolü kaldırıldı

Windows 10’un güvenlik planları kapsamında SMB1 ağ protokolü Windows’tan varsayılan olarak kaldırıldı. Yeni gelen sürüm bu değişikliği içeriyor ancak yalnızca temiz kurulumla bu mümkün. Güncellemeyle birlikte bu sürüm kaldırılmıyor. Bu değişiklik, işletim sistemine yapılabilecek saldırıların azaltılmasına yönelik olarak yapılmış.

  • Hem Home hem de Professional sürümlerde SMB1 sunucu bileşeni varsayılan olarak silinmiş durumda. Ancak SMB1 programı halen yüklü. Sonuç olarak siz Windows 10’dan herhangi bir SMB1 cihaza bağlanabileceksiniz ancak SMB1 kullanan bir cihaz Windows 10’a bağlanamayacak. Eğer kullanmıyorsanız, SMB1’i silmenizde fayda var. İleriki güncelllemelerde, eğer SMB1 programını kullanmadığınız algılanırsa bu program güncellemeyle silinebilir.
  • Enterprise ve Education sürümlerinde hiçbir SMB1 programı olmayacak.
  • Bilgisayar Arama servisi de bu kapsamda kaldırıldı.

Hyper-V geliştirmeleri

Sanal makinelerinizi yeni Sanal Makine Paylaşımı özelliğiyle paylaşabileceksiniz. Sanal Makine Bağlantısı‘na giriş yaptığınızda yeni bir simge göreceksiniz. Bu simgeye tıkladığınızda, sanal makineniz bir .vmcz dosyasına sıkıştırılacak. Ulaşmak istediğiniz bilgisayarda bu dosyaya çift tıkladığınızda sanal makine o bilgisayara aktarılmış olacak.