Anasayfa Makale Yatırım Yapabileceğiniz 6 Dijital Para Birimi

Yatırım Yapabileceğiniz 6 Dijital Para Birimi

Bu makalemizde gelecek vaat eden 6 dijital para birimine göz atıyoruz.

Uyarı: Herhangi bir yatırım kararı, doğabilecek kazanç ya da zarar tamamen yatırımcının sorumluluğundadır. Bu makalemiz yayınlandığı tarihte Bitcoin ve benzeri sanal birimler arasında en yaygın ve değerli olanları derlemekte, temel manzarayı sunmaktadır. Takip eden araştırma ve kararlar kullanıcıya aittir.

Dijital Para

Dijital para birimi dünyası hızla büyüyor. Geçtiğimiz 6 senede Bitcoin; altın, borsa ve emlak gibi diğer tüm yatırımların önüne geçti. Geride bıraktığımız yıllarda yüzlerce dijital para birimi piyasaya girdi. Bunların çoğunluğu birbirinin kopyası ya da kendini farklı kılan sadece birkaç özelliği var.

Bu dijital para birimlerinden sadece birkaç tanesi sürüden ayrılabilecek kadar kaliteli. Bu eşsiz olanlar kendi endüstrilerini parçalara böldüler, tıpkı Bitcoin’in finans sektörüne yaptığı gibi. Aşağıda gördüğünüz 6 dijital para birimi, son zamanların en mantıklı yatırım araçları olabilir. Önümüzdeki yıllarda değerlerini 10 ile 100 kat arası katlamaları bekleniyor.

Ethereum

Ethereum son zamanlarda en çok öne çıkan dijital para birimi. Merkezi olmayan bir ağ üzerinde çalışan bu platform, akıllı anlaşmalar oluşturmanıza olanak sağlıyor. Ethereum’un arkasındaki ekip de oldukça zeki. Bu nedenle yatırım yapmak için oldukça güven veren bir dijital para birimi diyebiliriz.

Ekip dışında, Ethereum’un şu anda epey popüler olması da bir etken. Bu kadar uyumlu ve popüler bir platform olmasının sebebi ise geliştiricilerin kolayca Dapp (Decentralized application – Merkezi olmayan uygulama) yerleştirebilmesi ve sürekli yenilik yapılması. Bu yeniliklerden her biri Ethereum’un adaptasyon oranını artırıyor ve ağ etkisi yaratıyor.

Eğer başarıya ulaşabilecek bir dijital para birimi varsa o da Ethereum’dur” diyor finans uzmanı Alex Fortin. Ethereum, birkaç ay içerisinde %1000 büyüme gösterdi. Önümüzdeki aylar ve yıllar içerisinde de bir %1000 daha bekleniyor. Hatta Ethereum’un Bitcoin pazarını geçebilecek tek dijital para birimi olduğu söyleniyor.

  • Piyasa Değeri: $31.177.935.599
  • Birim Fiyatı: $336.14

Zcash

28 Ekim 2016’da doğan Zcash (ZEC) de oldukça popüler dijital para birimlerinden bir tanesi. Diğerlerinin aksine, NVIDIA kartlarla daha uyumlu çalışıyor çünkü algoritması farklı. Madencilik yapacak ve NVIDIA kartına sahip olan kişiler için Zcash mantıklı bir seçim olabilir.

Zcash, kendini şöyle tanımlıyor: “Zcash dünyadaki ilk açık kaynak kodlu dijital para birimidir. Aktarımların gizliliğini tamamen koruma politikası güder. Eğer Bitcoin paranın http’si ise, Zcash https’sidir, daha güvenli bir katmandır.”

Zcash, Bitcoin’in çatallaşması, yani ayrılması sonucu ortaya çıkan ve Bitcoin kod tabanı 0.11’den oluşturulan bir dijital para birimi. Ancak Ethereum ve Bitcoin’den ayıran yanı, para aktarımlarının tamamen gizli olması. Bu nedenle Zcash, dijital para dünyasında “izi sürülemeyen para birimi” olarak tanımlanıyor. Zcash, bunu yapabilmek için zero knowledge denilen bir sistem kullanıyor. Bu sistem, matematikçiler arasında ay matematiği olarak geçiyor ve dünyada bunu tamamen anlamış olan sadece birkaç kişi bulunuyor.

  • Piyasa Değeri: $580.786.284
  • Birim Fiyatı: $374.11

Factom

Factom, geçmişte “Noter Zinciri” olarak adlandırılan ve epey büyümesi beklenen bir dijital para birimi. Factom, şirketlerin değişmeyen veri tabanları oluşturmalarını sağlıyor. Bilgileri kendi blok zincirlerinde depolayan dijital para birimi, daha sonra bu bilgiyi parçalara bölüp Bitcoin blok zinciri içerisinde saklıyor. Factom’un arkasındaki ekip, güvenliği artırmak amaçlı olarak bu bilgileri Ethereum ve diğer büyük blok zincirlerine eklemeyi de düşünüyor.

Factom, Çin’de 20 şehirde anlaşmalar yaptı ve diğer ülkelerle de değişmez veritabanları oluşturabilmek için görüşmelere devam ediyor. Hükümetlerin Factom’u kullanarak verilerini uygun ve güvenli bir şekilde depolayabileceği vaat ediliyor. Factom’un da piyasası gerçekten büyük ve eşsiz özellikleriyle sürüden ayrılıyor.

  • Piyasa Değeri: $277.395.637
  • Birim Fiyatı: $31.69

MaidSafe

Maidsafe uzun zamandır piyasada olan bağımsız bir veri tabanı. Bu para birimi 11 yıldır hazırlanıyor ve geçtiğimiz sene Alfa aşamasına girdi. Verileri bilgisayarınızda saklamak yerine maidsafe ile şifreleyebilir ve bir merkeze bağlı olmayan bir sunucuya yükleyebilirsiniz. Bu sayede verilerinize kimse izinsiz olarak erişemez. Midsafe %100 güvenli olduğunu iddia ediyor ve hiç alan kaplamıyor.

Bu bağımsız veri tabanı, kişilerin birbirleri arasında hükûmet sansürlerine takılmadan ve tamamen gizli olarak bilgi paylaşabilmelerini sağlıyor. Sansürden arındırılmış bir sistem. Midsafe biriminin arkasındaki ekip de tecrübeli. Midsafe, son aylarda 10 kat değerlendi fakat gelecekte daha çok umut vaat ediyor.

  • Piyasa Değeri: $241.681.995
  • Birim Fiyatı: $0.534042

Bitcoin

Bitcoin, sanıyoruz ki içlerinde en popüler olanı. Dijital para birimi bilinirliğini Bitcoin sayesinde tanıdık desek yalan olmaz. Kısa zamanda çok yüksek değer kazanan Bitcoin, şirketlerin kendisine yatırım yapmasıyla birlikte daha da değerlendi. Hatta Bitcoin ile ödeme kabul eden kurumlar dahi var artık. Ancak şöyle bir sorun var ki Bitcoin’in işleyebileceği işlem sayısı sınıra dayandı. Bu da zaten Ethereum’un doğmasına sebep olan şeylerden birisi.

  • Piyasa Değeri: $44.406.565.409
  • Birim Fiyatı: $2706.29

Ripple

Bankacılık sistemi Bitcoin’i yakalamaya çalışıyor. Ripple da bu bağlamda bankacılık piyasasına girdi ve yakın zamanda Asya’nın en büyük finansal kuruluşlarından biri olan SBI Bank ile anlaşma yaptı. Yine söylentilere göre Ripple en son RBC Bank ile anlaşmaya çalışıyordu. Her ne kadar görünürde bir fırtına olmasa da arkadaki ekip çalışıyor ve ileride ortaya büyük bir şeyler çıkabilir.

Burada bildiğimiz bir şey var ki bankacılık sistemleri dalgalanan bir para biriminden ziyade kararlı bir kripto-para birimini tercih edecektir. Bunun Ripple için nasıl sonuçlanacağını kestirmek ise güç.

Bankaların sanal para karşısında ne kadar başarılı olacağını zaman gösterecek. Öte yandan Ripple’ı göz önünde bulundurmakta fayda var zira kendileri mevcut düzeni bozmayı amaçlayan bir yol izliyorlar.

  • Piyasa Değeri: $11.877.069.499
  • Birim Fiyatı: $0.310176