Anasayfa Makale Cat5e ve Cat6 Arasındaki Farklar

Cat5e ve Cat6 Arasındaki Farklar

Birbirine oldukça yakın olan Cat5e ve Cat6 arasındaki farklar neler ve bu farklar performansı nasıl etkiliyor?

Category 6 veya diğer adıyla Cat6 bağlantı aktarım teknolojisine sahip kablolar, düşük cızırtı ve yüksek sinyal/gürültü oranına sahip olması ile ön plana çıkıyor. Cat6 kablolar 10GBASE-T (10-Gigabit Ethernet) destekliyken en yakın rakibi Cat5e kablolar ise en fazla 1000BASE-T (Gigabit Ethernet) hızında hizmet sunabiliyor.

Uzun ömürlü bir internet altyapısı kurmak isteyen kullanıcılar, daha yüksek fiyatına rağmen Cat6 teknolojisini tercih ederek geleceğe daha güvenli bir yatırım yapabilirler. Ayrıca Cat6 ve Cat5e teknolojileri geriye dönük uyumlu olduğundan Cat6 kablolar Cat5e, Cat5 ve hatta Cat3 donanımlarla uyumlu bir şekilde çalışabilmektedir.

Karşılaştırma

Cat5e Cat6
Hız 1.000 Mbps  10.000 Mbps
Maliyet Üreticiye göre değişiklik göstermektedir Üreticiye göre değişiklik göstermektedir ancak genellikle Cat5e’ye kıyasla %20 daha pahalıdır.
Frekans 100Mhz’e kadar 250Mhz’e kadar
Performans Cat5’e kıyasla daha az, Cat6’ya kıyasla daha fazla cızırtı Daha yüksek SNR değeri
Maksimum kablo uzunluğu 100 metre 1,000 Mbps hıza kadar 100 metre, gigabit ethernet için en fazla 55 metre, aşırı parazitli ortamlarda 33 metre
Standart kablo boyutu 24-26 AWG 22-24 AWG

 

Kablolama

Hem Cat5e hem de Cat 6, bakır tel kullanan çift bükümlü kablolardır. Genellikle her kabloda dört çift bulunur. Cat6 standardı genellikle cızırtı ve sistem gürültüsü için sıkı şartlar talep etmektedir ve 250MHz’e kadar performans sunabilmektedir. Cat5e standardı ise genellikle 100MHz ile sınırlıdır.

Bu performanslar genellikle kablonun içine konulan ve her bir bakır teli ayırmaya yarayan ayraçlar sayesinde elde edilir. Ancak bu yöntemin bir dezavantajı, kabloların oldukça katı ve sert olmasıdır. Son yıllarda üretilen nispeten yeni kablolar, gürültüyü engellemek için farklı yöntemler kullansa da, Cat6 standardına sahip bütün kablolar genellikle düşük gürültü ve yüksek performans sunmaktadır.

Kablo standardı nasıl tespit edilir?

Kablonun standardı genellikle ethernet kablosunun üzerine yazılır. Kabloların standardını renklere bakarak belirlemek pek mümkün olmasa da, Cat6 kablolar Cat5e kablolara kıyasla kalın teller kullandığı için daha kalındır.

Maksimum kablo uzunluğu

Cat5e ve Cat6 kablolar 100 metreye kadar veri akışını desteklemektedir. Ancak Cat6 kablolarda 10GBASE-T hızı kullanılacaksa maksimum mesafe 55 metreye inecektir. Bu hızı 100 metre mesafede elde etmek içinse Cat6a veya özelleştirilmiş Cat6 kabloların kullanılması gerekecektir. Eğer kurulan internet altyapısı 100 metreden uzun mesafeleri gerektiriyorsa, sinyali arttırmak için dönüştürücülerin kullanılması gerekmektedir.

Hız

Yukarıda belirttiğimiz gibi Cat6 kablolar 10GBASE-T veya diğer adıyla 10 Gigabit ethernet desteğine sahiptir. Öte yandan Cat5e kabloların ulaşabileceği en yüksek hız 1GBASE-T, yani 1 Gigabit’tir. Bu hız farkının sebebi ise Cat6 kabloların 250Mhz frekans desteğidir.

Maliyet

Kablo maliyetleri genellikle üreticiden üreticiye değişse de, Cat6 kablolar Cat5e kablolara kıyasla %10-20 oranında daha pahalıdır.