Anasayfa Haber Kaby Lake ve Skylake İşlemcilerde Hata Var

Kaby Lake ve Skylake İşlemcilerde Hata Var

Intel, Skylake ve Kaby Lake işlemcilerle mikrokod içerisinde bir hata yapıldığı ortaya çıktı. Ancak bu hata çözümsüz değil…

Intel’in çoklu çekirdek kullanım teknolojisinde önemli bir kusur açığa çıktı. Söz konusu açık, Skylake ve Kaby Lake işlemcilerde tespit edildi.

Mimaride yapılan hata nedeniyle HyperThreading teknolojisinde önemli bir sorun söz konusu. Bu mimarilerdeki yongaları kullanan her platform: Yani mobil, giriş seviyesi ve üst seviye masaüstü ve hatta profesyonel seviyede kullanılan Xeon işlemciler dahi bu sorundan etkilenebiliyor.

Sorun özellikle iş amaçlı kullanılan, Linux işletim sistemli bilgisayarlarda tespit edildi, ancak daha sonra Windows ve diğer işletim sistemlerini de etkilediği anlaşıldı.

Peki bu sorun nedir?

Intel’in yaptığı açıklamaya göre karmaşık mikro mimari durumlarında, 64 işlem talimatından kısa işlem döngülerinde, AH, BH, CH veya DH kayıtları ya da daha geniş RAX, EAX ya da AH için AX  uydulanmasında dengesiz sistem davranışı meydana gelebiliyor. Ancak bu yalnızca iki mantıksal çekirdek de aynı fiziksel işlemci üzerinde aktifken oluyor. Bu hata gerçekleştiğinde sistem stabil çalışamıyor. Bu bir kod hatası.

Doğal olarak bu hata ile Skylake ve Kaby Lake işlemci kullanan pek çok kullanıcı karşılaşmadı ya da karşılaştığını farketmedi. Zira herhangi bir bilgisayarda aksi gidebilecek zaten sayısız etken var. Kullanıcı sisteminde dengesizlik olduğunda bunun mimarideki hatadan kaynaklandığını anlayamaz. Anlasa da bu sistemi kullanılabilir olmaktan çıkartmıyor. Yine de kurumsal kullanımda bu bir sorun. Sebebi anlaşılamayan bazı saçmalamaların ve sistem çökmelerinin sebebi aslında bu olabilir.

Peki Ne Olacak?

HyperThreading sıkıntısı neyse ki bir UEFI yazılım güncellemesiyle giderilebilecek bir durum. Normalde bu güncellemenin Intel işlemci kullanan anakartlar tarafından yayımlanması gerekiyor. Intel’in resmi açıklamasından sonra kullanıcısına değer veren bütün anakart üreticileri güncelleme yayınlayarak ya da güncellemeyi başka bir BIOS sürümüne dahil ederek çözebilecek.

Yama gelene kadar kullanıcılar bu sorundan dolayı dengesizlik yaşarlarsa, bunun önüne geçmek için UEFI BIOS panelinden HyperThreading teknolojisini devre dışı bırakabilirler. Ancak bunun sonucunda birden fazla çekirdek kullanan işlem veya programlarda performans düşüşü yaşanacaktır. Tercih sizin, biz şu an Hyperthreading açık sistemleri kullanmaya devam ediyoruz ve BIOS’larımızı güncel tutuyoruz.

Güncelleme: Intel’in sunduğu bilgiler ile BIOS’lara gereken güncellemeler sunulmaya başlandı. Hali hazırda indirdiğiniz sürüm güncellemeyi içeriyor olabilir. Bunu sürüm notlarında görebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Intel’in 300 Serisi Yonga Setlerinde WiFi ve USB 3.1 Olabilir