Anasayfa Makale Hayat 360 Derece Tank Turu – Tankfest 2017

360 Derece Tank Turu – Tankfest 2017

360 Derece Tank Turu - Tankfest 2017
360 Derece Tank Turu - Tankfest 2017

World of Tanks’ın desteklediği Tankfest 2017’de Alman Leopard 2 tankında tur attık, tarihi araçların arasında dolaştık. İşte İngiltere’deki The Tank Museum’dan ve festivalden 360 derece görüntüler…

Her yıl düzenlenen Tankfest, bu yıl da The Tank Museum ve Wargaming işbirliğiyle 20.000 katılımcıyı ağırladı. İngiliz Tank Müzesi’nde yüzlerce İkinci Dünya Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı dönemi tankı bulunuyor. Bu araçların bazılarının başka örneği hiç bir yerde bulunmuyor. Yılda bir kez düzenlenen Tankfest etkinliğinde bakımları yapılan araçlar sahaya çıkıp binlerce izleyici için gösteri düzenliyor.

Bu tarihi araçların sesini duymak, onları görüp dokunmak tarih ve teknoloji meraklıları için çok özel bir deneyim. Bu yüzden her yıl biletler aylar öncesinden tükeniyor. Ancak Tankfest’in esas yükselişi, World of Tanks oyununun geliştiricisi Wargaming ile işbirliği ile oldu.

10.000 Katılımcıdan 20.000 Katılımcıya Wargaming ile Tankfest

İşbirliği öncesi 10.000’lere çıkan katılım, 110.000.000 kayıtlı PC oyuncusunun sevdiği World of Tanks’ın desteğiyle birleşince bunun iki katı olan 20.000’e çıkmış durumda. Pek çok tarihi aracın kurtarılması, restorasyonu sponsor desteğiyle sağlandı. Bir oyun firması ve müze işbirliği tarihi, kültürel açıdan önemli. Zira insanlık tarih mirası yeni nesiller ile buluşuyor ve heyecan uyandırıyor.

İşin elbette teknik bir yönü de var, WoT oynarken gördüğümüz tanklar, müzeden alınan teknik verilen, yapılan ölçüm ve ses kayıtları ile daha gerçekçi hale geliyor. Herkes müzeyi ziyaret edemese de günümüz oyunları için çok daha gerçekçi simülasyon deneyimi sağlanıyor.

İngiltere’ye Yolculuk Detayları

Biz de Tankfest 2017 için Türkiye’den İngiltere’ye gittik. Avrupa üzerindeki kötü hava koşulları yüzünden oldukça gecikmeli, beklemeli bir uçuş oldu. Dahası İngiltere’nin uçuş kuralları yüzünden PowerBank’larımızı bagajda bile götüremedik. Dizüstü bilgisayarımız da bagajda gitmek zorunda kaldı. Mecburen İngiltere’nin TL’ye göre oldukça değerli olan Sterlin’iyle indiğimiz Heathrow havalimanında yeni PowerBank’ler alarak etkinliği atlattık.

Londra yakınına indikten ve doğal olarak uzun bir güvenlik aşamasından geçtikten sonra bize tahsis edilen taksimize bindik. Türkiye’den iki kişi olarak Technopat’tan Ali Güngör (Yazıyı yazan kişi) ve Oyungezer’den Deniz Kırca (Selamlar!) katıldık. İki buçuk saatlik bir araba yolculuğunun ardından Springfield Country Hotel’e vardık. Burası son derece güzel, tam balık tutmaya giderken kalınacak türde bir otel. Ama gelirseniz İngiliz tipi şarj adaptörünü unutmayın, zira şehir merkezinden oldukça uzakta olacaksınız. Yolda İngiliz köylerini, kasabalarını gördüğümüzde 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana şehir dışı dokusunun değişmediğini farkettik.

Ek olarak Flickr üzerinde Wargaming’in paylaştığı bir etkinlik galerisine göz atmanızı da tavsiye ederiz…

World of Tanks ve Markus Schill

Avrupa’dan gelen oyun, teknoloji ve askeri basın üyeleri ile geciken uçuşlarımızı ve dünyanın durumunu uzunu uzadıya konuştuktan sonra bir gece dinlendik. Sabah erken ve hızlı başlayan gün, ufak bir tur, Wargaming basın açıklamaları ve Leopard 2 sürüşüyle devam etti. Sürüşün ardından tozlu ama mutlu bir şekilde Marcus Schill ile röportaj yaptık.

Wargaming General Manager Europe yani Avrupa Genel Müdürü olan Markus Schill ile olan röportaj kaydımız, alandaki ses muhalefeti nedeniyle (Kameranın hemen dibine, arkasına gelip sesli kahkahalı sohbet eden misafirler) maalesef pek izlenebilir olmadı. Bunun yerine kendimiz videodan ayrı bir metin hazırlayacağız. Ancak sohbetin kendisi özellikle Wargaming’in son atılımları, yeni oyun stüdyoları ve WoT gelişmeleri açısından bilgilendirici ve sohbet açısından zevkli oldu.

Videoda Neler Var?

Videonun başında hangarda sayısız araç görebilirsiniz, kısa bir basın açıklaması sahnesinden sonra Polonyalı ağırlıklı bir ekiple tanka binişimizi ve sürüşü paylaşıyoruz. Ardından, Tankfest başlamadan hemen önce gösteri yapmaya hazırlanan ve açık havada motorları denenen tarihi tankları dolaştık.

İkinci Dünya Savaşı canlandırmaları ile bu erken erişim günü bittikten sonra Tankfest’in esas açılış gününe geçtik. Bu ikinci günde sadece öğlene kadar vaktimiz vardı. İnanılmaz bir kalabalık, bir gün önce rahat rahat gezdiğimiz alanı doldurmuştu. İngilizler çoluğu çocuğu alıp tank izleyip piknik yapmaya gelmişler. Aslında bizim haricimizde de Türkiye’den bilet alıp gelen, videolar çeken ve paylaşan pek çok konuk oldu. Oyuncular Wargaming alanında oyun oynadı, sanal gerçeklik ile roket atan Tiger modelini izledi ve gerçek tanklara dokundu.

Sonuç itibariyle 3 günün büyük kısmı yolda geçse de yoğun bir çalışma döneminde sizler ile 360 derece bir tank turu paylaşabildiğimiz için mutluyuz. İyi seyirler dileriz…