Anasayfa Haber Samsung ve LG Daha Güvenli Bataryalar Üretecek

Samsung ve LG Daha Güvenli Bataryalar Üretecek

Note 7 faciasından sonra akıllı telefon firmaları, bataryalar için alternatif çözümler üretme peşinde.

Samsung’un Note 7 faciasını hatırlamayan yok. Güney Koreli firma, Note 7’yi piyasaya sürdükten sonra telefon, şarj halinde veya kullanımdayken patlamaya başlamıştı. Sorunun temeli ise bataryaların aşırı ısınıp kısa devresi yapmasıydı. Bu vaka Samsung’a 5 milyar dolara mal oldu ve şirket, Note 7’leri piyasadan çekmek zorunda kaldı. Öte yandan Samsung, Note 7’leri tamir edip Kore’de yeniden piyasaya sürdü.

Böyle bir olayın tekrar yaşanmaması için ikisi de Güney Kore merkezli olan Samsung ve LG, daha güvenli bataryalar üretmek için kolları sıvadı. Samsung tarafında bu operasyonu Samsung SDI birimi, LG tarafında ise LG Chem birimi yönetiyor. Daha önce iki firma da solid state yani katı halde batarya geliştirme planlarıyla gündeme gelmişti. Bu yeni batarya türlerini piyasaya sürmek ve bunların ticaretini yapmak epey zor görünse de iki şirket de elini taşın altına koymuş durumda. Bu işin maddi sonucu henüz kestirilemiyor. Yeni bataryalar yüzünden akıllı telefonların fiyatı daha da yükselebilir bile. Ancak daha güvenilir bir telefon kullanımı düşünüldüğünde, kullanıcıların da biraz fedakarlık yapması normal karşılanabilir.

Bu katı hal bataryaları, katı haldeki elektrolitleri kullanacak. Bu da yeni pilleri şu anda halihazırda piyasada olanlardan ayıran en büyük özellik, zira şimdilerde kullanılan bataryaların elektrolitleri sıvı halde. Sıvı elektrolit kullanan piller, güçlü bir darbe ya da akıma maruz kaldıklarında yanma, patlama gibi olasılıklara sebebiyet verebiliyor. Şu anda geliştirici ekiplerin endişe duyduğu tek şey ise bu pillerin pazarlamasını yapmak değil, aksine yeni pillerin piyasada olan bataryaların gücüne erişip erişememesi. Katı elektrolitlerle batarya üretimi yapmak için yeni batarya hücreleri de yapmak gerekiyor. Yeni elektrolitler, sıvı elektrolitlerin hücrelerinde depolanamıyor.

Şimdilik yeni bataryaların geliştirilme aşamaları, ne zaman ve ne fiyattan piyasaya sunulacağı gibi bilgiler paylaşılmıyor.

İlginizi çekebilir: Samsung, Note 7 Soruşturmasının Sonuçlarını Açıkladı