Anasayfa Haber iPhone için Artık Jailbreak Gelmeyebilir

iPhone için Artık Jailbreak Gelmeyebilir

Apple’ın APFS dosya sistemi ve ödül programıyla birlikte iPhone için jailbreak dönemi sona ermiş olabilir.

Jailbreak, iPhone kadar eski bir kavram. Bugüne kadar ortaya çıkan Jailbreak uyulamaları da iPhone’un işletim sistemi olan iOS’ta bulunan açıklardan ve zayıflıklardan yararlanıyordu. Daha sonra söz konusu açıklar Apple tarafından gideriliyor ve cihazlar yeni bir sürümle tekrar güvecne altına alınıyordu. Ancak güncelleme işlemi Jailbreak’i devre dışı bıraktığından kullanıcılar cihazlarını güncellemiyor, bunun yerine yeni çıkan sürümün de kırılmasını bekliyorlardı. Öte yandan bu durum iOS 10 sonrasında değişmeye başladı: uzun zamandır yeni bir jailbreak çıkmıyor. Bu gelişme beraberinde yeni bir söylemi de gündeme getirdi: Jailbreak devri son bulabilir.

Bu söylemin arkasında yatan iki sebep var. Bunlardan ilki güvenlik. iOS artık oldukça gelişti ve güvenlik açıkları ve sistemde zayıflıklar bulmak, bunlardan faydalanmak oldukça zor bir hale geldi. Jailbreak camiasında adını duyurmuş gruplardan biri olan Yalu da bu sorundan muzdarip. Zira grubun en son yayınladığı Jailbreak’in üstünden neredeyse 1 yıl geçti. Yine ekibin tecrübeli üyelerinden Luca Todesco da bu yıl ekipten ayrılacağını duyurdu.

Uzun zamandır herhangi bir Jailbreak gelmemesinin ikinci sebebi de Apple’ın yeni ödül programı.  Firma, keşfedilen açıkları raporlayanlara büyük meblağlar ödüyor. Öte yandan bu tür üst seviye açıklar bulabilecek birinin de oldukça tecrübeli olması gerekiyor. Bu bağlamda Jailbreak yapanların keşfettikleri açıkları Robin Hood gibi halka sunmak yerine Apple’a bildiriip karşılığında para kazanmaları daha muhtemel gözüküyor.

Sizler ne düşünüyorsunuz? Sizce bundan sonra Jailbreak çıkar mı? Telefon hakkımızı kullanıp Geohot’ı aramalı mıyız?