Anasayfa Haber Çin Yeni Bir Füzyon Rekoru Kırdı

Çin Yeni Bir Füzyon Rekoru Kırdı

ABD’de MIT’nin füzyon merkezi kapatılırken, Çin dünyanın en büyük enerji kaynağını üretmeye çalışıyor.

Dünyanın enerji kaynaklarının yok olmaya yaklaştığı 21. yüzyılda ülkeler alternatif enerji kaynakları arayışı içerisinde. Füzyon da bunlardan biri. Plazma tepkimelerini stabil bir halde tutarak temiz ve büyük bir enerji kaynağı sunan füzyon, umut vaat eden bir teknoloji. Çin de füzyon reaktörüne en çok yatırım yapan ülkelerden biri. Bu yatırımın meyvelerini toplamaya başlamışlar gibi. Zira geçen sene füzyon rekoru kıran Çin, bu sene aynı rekoru daha da ileri taşıdı. Çinli bilim insanları, füzyon rekorunu kırmak için EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak – Deneysel Gelişmiş Süperiletken Tokamak) ismini verdikleri bir mekanizma kullandılar.

Deneysel füzyon sistemi, plazmayı 101,2 saniye boyunca stabil bir halde tutmayı başardı. Plazmanın ulaştığı son sıcaklık ise 50.000.000°C oldu. Bu değer, Güneş’in sıcaklığının 3 katından daha fazla. Güneş, 15.000.000°C sıcaklığında. Geçen sene, plazma stabil olarak 1 dakikanın biraz üzerinde tutulabilmişti. Şu anda yaklaşık 40 saniyelik bir artış söz konusu. Ekibin hedefi ise plazma tepkimesinde 1000 saniye değerine ulaşabilmek. Bu değere ulaşıldıktan sonra ekip yeni bir donanıma geçiş yapacak ve tamamen çalışan bir füzyon reaktörü inşa edilecek.

Deneyin şef operatörü olan Gong Xianzu, gelişme hakkında şu açıklamaları yaptı:

“Bu, ortak çabaların bir sonucu. EAST takımı, geçtiğimiz 10 sene içerisinde hem ülke içinden hem de yurt dışından işbirliği yapan ekipler ile birlikte çalıştı. Bu sayede plazmayı durağan halde tutabilmek için önümüze çıkan teknik ve fiziksel sorunları çözebildik.”

Almanya ve ABD  de füzyon reaktörü konusunda bazı başarılara sahip. Ancak Çin bu projeye en çok para yatıran ülke olurken, ABD’deki bir tesis fon yetersizliği nedeniyle kapatıldı.

İlginizi çekebilir: Tesla Dünyanın En Büyük Lityum İyon Pilini Üretecek