Anasayfa Makale SSD Güç Döngüsü ile Diskinizi Hayata Döndürün

SSD Güç Döngüsü ile Diskinizi Hayata Döndürün

Sisteminiz SSD’nizi görmüyorsa anlık bir güç kaybı yaşanmış olabilir. Bu rehberimizle SSD’nizi hayata döndürebilirsiniz.

SSD’lerin anlık güç kaybı nedeniyle tanımlanamıyor olması yer yer rastlanan bir sorundur. Eğer sorun sadece güç kaybı ise, SSD’nin eski haline döndürülmesi bir takım işlemler ile mümkündür. Güç döngüsü adı verilen bu çözüm yöntemi ile bir saat gibi bir sürede SSD’nizi geri kazanabilirsiniz.

Eğer mümkünse bu işlemin bir masaüstü bilgisayarda yapılması daha yararlı olacaktır. Zira masaüstü bilgisayarlar kullanıcılara sadece SATA güç bağlantısını bağlama imkanı sunduğu için güç döngüsü işleminin başarıya ulaşma ihtimali artacaktır. Ancak harici bir güç kaynağına sahip bir USB kutusu da büyük ihtimalle çalışacaktır.

Uygulanacak adımlar

  1. Diski sisteminize bağladıktan sonra bilgisayarınızı çalıştırın ve 20 dakika boyunca bekleyin. Bu sırada bilgisayarı kullanmamanız tavsiye edilir.
  2. 20 dakika sonra bilgisayarı kapatın ve diskin güç kablosunu 30 saniyeliğine çıkartın.
  3. Diskin güç kablosunu yeniden bağlayın ve ardından 1. ve 2. adımları tekrar edin.
  4. Diski normal bir şekilde bağlayın ve sisteminizi çalıştırıp işletim sisteminizi başlatın.
  5. Eğer SSD’nizin yazılımı güncel değilse üretici sitesine girip en güncel firmware dosyasını indirip kurun.

Eğer bu işlemi bir dizüstü bilgisayarda uygulayacaksanız diski bağlayıp sistemi çalıştırdıktan sonra BIOS menüsünü açmanız gerekecektir. Bekleme süresince diskin BIOS’ta oturması güç döngüsünün çalışma ihtimalini arttıracaktır. Dizüstü bilgisayarlarda USB kutusunun kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Apple kullanıcıları ise boot sırasında Mac Startup Manager menüsüne girmelidir. Bunun için sistemi çalıştırırken Alt tuşunun basılı tutulması gerekir.

Dizüstü bilgisayarlar için uygulanacak adımlar:

  1. Diski bağladıktan sonra sistemi çalıştırın. Windows kullanıcıları BIOS menüsüne, Apple kullanıcıları ise Mac Startup Manager menüsüne girmelidir. Sistemi 20 dakika boyunca bekletin ve bu süre içerisinde bilgisayarı kullanmamaya çalışın.
  2. Bilgisayarı kapatın ve diski portundan 30 saniyeliğine çıkarın.
  3. Diski portuna geri takın ve ardından 1. ve 2. adımları tekrar edin.
  4. Diski bağlayın ve işletim sisteminizi çalıştırın.
  5. Eğer SSD’nizin yazılımı güncel değilse üretici sitesine girip en güncel firmware dosyasını indirip kurun.