Anasayfa Haber Oyuncular En Çok NVIDIA ve Windows 10 Kullanıyor

Oyuncular En Çok NVIDIA ve Windows 10 Kullanıyor

Steam incelemelerine göre oyuncular çoğunlukla Windows 10 işletim sistemi ve NVIDIA grafik kartı kullanıyor.

Bilgisayar üzerinde oyun oynayan kişilerin hangi markayı tercih ettiği, nasıl bir donanıma ve hangi yazılımlara sahip olduğu oyun ve donanım piyasası açısından oldukça önem teşkil ediyor. En büyük oyuncu platformlarından biri olan Steam, kendi veri tabanındaki bilgileri her ay güncelliyor. Bu veritabanında, üyelerin sistemlerinde hangi işletim sisteminin kullanıldığı, ekran kartlarının hangi marka olduğu, işlemcilerinin kaç çekirdekli olduğu gibi ticari pazara dair önemli bilgiler yer alıyor.

İstatistiklere göre Windows 10 64-bit, %50,33’lük oranla oyuncuların en çok kullandığı işletim sistemi. İkinci sırada ise Windows 7 yer alıyor, onun da payı %32,05. Oyun oynayan kitleler genellikle normal PC kullandıkları için bu anketlerde OS X’un oranı ise sadece %2,95. Sonuçlar içinde en son sırada ise %0,72’lik oranıyla Linux yer alıyor.

Steam raporları, oyuncuların işlemci ve grafik kartı gibi bileşenlerde hangi markayı tercih ettiğini de ölçüyor. Sonuçlara bakıldığında ise AMD’nin oyuncu sistemlerindeki işlemcilerdeki payının Şubat ayında %21,89, Haziran ayında ise %19,01 düşüş yaşadığı görülüyor. Şirketin Ryzen serisi işlemcileri oldukça iyi satış sayılarına ulaştığından bu durum biraz şaşırtıcı. Steam kullanıcılarının sistemlerindeki işlemciler ise genelde dört çekirdekli, zira kullanıcı kitlesinin %52,06’sında dört çekirdekli işlemci bulunuyor. Çift çekirdekli işlemci kullananların oranı ise %42,23.

AMD, grafik kartı tercihinde de ikinci sırayı alıyor. Steam’deki oyuncuların en çok tercih ettiği ekran kartı markası NVIDIA. AMD, ekran kartı payında Ocak 2016’da %26,2 paya sahipken Haziran 2017’de yapılan ölçümlere göre yalnızca %20,5 paya sahip. NVIDIA bu konuda %63,61 ile lider konumunda. Geri kalanı ise işlemcideki dahili GPU’yu ya da APU kullananlar oluşturuyor.

En çok tercih edilen NVIDIA grafik kartlar ise şöyle:

  1. GTX 1060 – %6,29
  2. GTX 750 Ti – %5,88
  3. GTX 960 – %5,75

Diğer kartları aşağıdaki grafikten görebilirsiniz.