Anasayfa Haber Google, Makinelerin Dünyayı Ele Geçirmesini Engelleyecek

Google, Makinelerin Dünyayı Ele Geçirmesini Engelleyecek

Robotlar bir gün dünyayı ele geçirebilir mi? Google bunun olmasını engellemek istiyor.

Makineler gün geçtikçe daha da akıllanıyor ve yapay zeka teknolojisi epey ileriye gidiyor. Eğer siz de robotların bir gün kontrolü ele alacağını ve Terminatör filmine benzer bir durumda kalacağımızı düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz. Fakat bu korkularının üzerine giden ekipler var: Google DeepMind ve Open AI. Bu ekipler ortak bir çalışma yürüterek robotların dünyayı ele geçirmesini önleyecek.

İki ekip de Elon Musk tarafından kısmen maddi olarak destekleniyor. Ekipler, yayınladıkları yeni bir makalede makinelerin öğrenme süreci hakkında yeni bir yöntemin altını çiziyorlar. Bu yöntemde makineler, yeni bir şeyler öğrenirken insanlardan ipucu alıyorlar. Bu durum, yapay zekanın bir sorunu kendi kendine çözmesinden daha güvenli bir seçenek gibi görünüyor. Aksi takdirde beklenmedik ve nahoş olaylar gelişebiliyor.

Makineler hile yapıyor

Araştırma, bir noktada sekteye uğramış. Yapay zeka, bir sorunun üstesinden gelmenin en kolay yolunun hile yapmak olduğunu öğrendiğinde, başka bir yola başvurmuyor. Tıpkı odanızda dağınık olan her şeyi hiç düzenlemeden dolabınıza tıkıştırmak gibi. Tamam, oda artık temiz ve düzenli görünüyor ancak işler olması gerektiği gibi yürümedi. Makineler de bu tür bir çıkar yol bulduklarında hemen kullanıyor.

Sorun ödül sisteminde başlıyor. Ar-Ge ekipleri de odaklarını buraya verdiler. Ödül sisteminin makinenin kendi içerisinde olmasındansa insan temelli olmasına karar verildi. Yapay zeka, bir şeyi istenildiği, olması gerektiği gibi çözdüğünde makineye insan tarafından olumlu geri bildirim sağlanıyor. Bu yöntem kullanılarak yapay zekaya basit video oyunları oynama yetisi kazandırılmış. Söz konusu olay çok önemli bir gelişme olsa da insan tarafından geri bildirim sağlanması oldukça zaman kaybı oluyor. Fakat ödül yöntemi bu yönde geliştirilerek robotların dünyayı ele geçirmeye çalışması ihtimalinin önüne geçilebilecek.