Anasayfa Haber Biyoelektronik Arayüz, Körlüğe Çare Olabilir

Biyoelektronik Arayüz, Körlüğe Çare Olabilir

Görme ve yürüme yetilerini yitirmiş insanlar için gelecek oldukça umut vaat edici.

Tıp ve elektroniğin gelişmesinden bu yana insaoğlu daima vücuduna elektronik mekanizmalar yerleştirme çabasında oldu. Bu sayede insan bedenindeki kusurların kapatılması ya da halihazırda olan özelliklerin daha da iyileştirilmesi amaçlandı. Bu konudaki yeni teknolojilerin ise körlük problemine çare olması planlanıyor. ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı DARPA, biyoelektronik arayüz kullanarak görme yetisini kaybedenlere bu yetilerini geri kazandırmayı amaçlıyor.

DARPA’nın yaptığı açıklamaya göre beyin-bilgisayar arayüzüne 65 milyon dolar yatırım yapılacak. Bu arayüz, Sinir Mühendisliği Sistemi Tasarımı programının ana hedefi. Program 4 yıl sürecek ve altı farklı araştırma takımını finanse edecek. Bünyede çalışan bilim insanları görme yetisinin kazanılmasını sağlayacak LED’ler, konuşmayı anlayacak bir sistem ve sinirsel aktiviteyi tespit edebilen holografik mikroskop gibi projeler üzerine odaklanacak.

Ne kadar devrimci gözükse de böylesine çığır açan bir projenin tamamlanması yıllar alacaktır. Bu bağlamda ekibin açıklanan bir zaman hedefi yok. Fakat projede çalışan bilim insanlarının temel amacı, insan beynindeki sinirlerle etkileşime girebilecek bir implant oluşturmak. Beynimizde yaklaşık 86 milyon sinir hücresi bulunduğunu da ekleyelim.

İlginizi çekebilir: Google, Makinelerin Dünyayı Ele Geçirmesini Engelleyecek