Anasayfa Haber MSI, Dijital Madencilik İçin Yeni BIOS Sürümleri Yayınladı

MSI, Dijital Madencilik İçin Yeni BIOS Sürümleri Yayınladı

MSI’ın yeni yayınladığı BIOS sürümüyle birlikte 6 ekran kartını birden çalıştıramama sorunu ortadan kalkıyor.

Dijital para birimleri şu sıralar oldukça popüler. Çoğunlukla ekran kartları kullanılarak elde edilen bu para birimleri, daha sonra istenilen paraya çevrilebiliyor. Bu da insanlara yeni bir yatırım ve dolayısıyla gelir kapısı açıyor. Ekran kartları yenilendikçe de fiyat/performans oranları artıyor ve madencilik daha verimli yapılabiliyor. Ancak işin bir de anakart boyutu var. Dijital para birimi madencileri, sistemlerinde birden fazla ekran kartı bulunduruyor. Öte yandan her sisteme birden çok ekran kartı takmak mümkün olmayabiliyor. MSI da mevcut ürünlerine bu desteği kazandırmak için dijital madencilere özel BIOS sürümü geliştirdi.

Uygun fiyata mining anakart bulmak çok kolay değil. Intel, H81 ve H85 yonga setlerinin üretimini bıraktıktan bu yana madenciler anakart tedariği konusunda da sıkıntı yaşamaya başladı. Kullanıcılar yeni 100 serisi anakartlarla bir nebze rahatlasalar da sisteme 6 tane AMD grafik kartı takıldığında problemler oluşmaya başladı. Anakart, grafik kartlarının tamamını görse de işletim sistemi içerisinde Aygıt Yöneticisi’nde bu kartlardan en az üçünde ünlem işareti oluyor. Bu nedenle madenciler işletim sisteminin tanımadığı kartları kullanamıyorlardı.

MSI da bahsi geçen sorun konusunda kullanıcılardan oldukça fazla geri bildirim aldı. Bu geri bildirimler sonucu yeni bir BIOS sürümü geliştirildi. MSI Z170-A PRO, Z170A SLI PLUS, Z170 KRAIT GAMING, Z170A KRAIT GAMING, Z170A KRAIT GAMING 3X, Z270-A PRO, H270-A PRO model anakartlar, madencilerin en çok tercih ettiği bileşenlerden. Yeni BIOS güncellemesiyle birlikte bu anakartlar üzerinde sözü geçen sorun çözülüyor.

Bu sorunu nasıl çözerim?

Öncelikle buraya tıklayarak BIOS güncellemesini indirmeniz gerekiyor. Daha sonra rehberimizi okuyarak BIOS güncellemesi yapmalısınız. Sonrasında ise sistemi harici bir ekran kartı olmadan yani işlemci içerisine gömülü grafik yongasıyla, bir diğer deyişle onboard ekran kartıyla çalıştırın. Anakartınıza dair gerekli tüm sürücüleri yükleyin.

Bilgisayarı yeniden başlatın ve tekrar BIOS ekranına gelin. Settings\Advanced\Integrated Graphics Configuration\Initiate Graphic Adapter menülerini takip ederek bilgisayarınızı her zaman HD Graphics ile çalışacak şekilde ayarlayın. Bilgisayarı kapatın ve anakarta mining adaptörüyle (1x – 16x dönüştürücü) bir ekran kartı bağlayın. PC’yi açın ve ekran kartı için en güncel sürücüyü yükleyin. Aygıt Yöneticisi’nde ünlem işareti sorunu kalmayacaktır. Daha sonra Güç Seçenekleri’nden Sistem Ayarları’na girin ve Hızlı Başlatma seçeneğini devre dışı bırakın.

Cihazı yeniden başlatın. BIOS’a girin. Settings\Advanced\PCI Subsystem Settings\Above 4G memory/Crypto Currency Mining yolunu takip ederek bu seçeneği Enabled olarak değiştirin. F10’a basın ve ayarları kaydedip çıkın. Kalan 5 grafik kartını şimdi sisteme dahil edebilirsiniz. Fakat bu işlemi teker teker yapmanızda fayda var. Bir grafik kartını ekleyin, bilgisayarı açın ve kart düzgünce tanımlandıktan sonra sistemi yeniden başlatıp diğer kartı takın. Tüm kartları bu şekilde sisteme dahil edin. Bunun aksini yapıp hepsini bir anda takarsanız, yüksek gecikmelerle karşılaşabilirsiniz. Monitöre uzun bir süre görüntü gelmez ve sistem hiç başlamayabilir.

İlginizi çekebilir: NVIDIA’nın Dijital Madenciliğe Yönelik GPU Serisi Ortaya Çıktı