Anasayfa Haber Google, Kuantum Bilgisayarlarını Kullanıma Açıyor

Google, Kuantum Bilgisayarlarını Kullanıma Açıyor

Google, kuantum bilgisayarların gücünü bulut üzerinden kullanıma sunacak.

Kanadalı bilgisayar üreticisi D-WAVE’in ilk müşterilerinden birinin Google olduğunu daha önce belirtmiştik. Aradan geçen zamanda firma bu bilgisayarların nasıl çalışacağını çözdü ve şimdi de bir sonraki aşamaya geçiyor: başkalarının kullanıma sunma.

Bloomberg’in kaynaklarına göre Google, elindeki kuantum bilgisayarlar ile halihazırda sunduğu hizmetlerden çok daha hızlı ve güçlü bir hizmet sunmaya hazırlanıyor. Firma şimdiden bu hizmeti bazı araştırmacıların kullanımına  açmış bile. Project Q isimli açık kaynak bir projenin de dahil olduğu farklı platformlar üzerinden, geliştiriciler kuantum bilgisayar için araçlar ve uygulamalar geliştirebiliyor. Google’ın buradaki amacı bu karmaşık sistemin pratik kullanım alanlarını artırmak. Zira mevcut bilgisayar sistemleri 1 ve 0’lardan ibaret iken kuantum sistemler kübitlerden  (qubit) oluşan seriler içeriyor. Tek bir qubit 1, 0 veya bu ikisi arasındaki (kuantum çakışması) bir değeri alabiliyor.

Konu hakkında yorum yapmayan Google, yine de kuantum bilgisayarların kullanımını daha pratik hale getirmeye çalıştığını ifade ediyor. Fakat firmanın söz konusu çabaları için biraz daha acele etmesi gerekiyor. Zira IBM halihazırda özelleştirilmiş bir kuantum bilgisayar platformuna erişim imkanı sunuyor ve aynı zamanda ticari kullanım için kuantum bilgisayarlar üretme aşamasında. Microsoft’un da konuyla ilgilendiği bilinen bir gerçek. Özetle Google, şu an bulut konusunda bir süper güç olabilir fakat kuantum bilgisayar çağında tahta kimin oturacağı henüz belli değil.

İlginizi çekebilir: Kafa Ayarı #15 – Sistem Gereksinimleri ve Kuantum Bilgisayarlar