Anasayfa Makale HDR Oyunculuk Nedir?

HDR Oyunculuk Nedir?

HDR görüntüleme teknolojisinin oyun sektöründeki etkisi ve HDR oyunculuğun geleceği

HDR (High Dynamic Range) son yıllardaki en heyecan verici görüntüleme teknolojilerinden biri. Deneysel bir özellik olarak yola çıkan HDR, düzenli bir şekilde TV’lerin ve monitörlerin vazgeçilmez bir parçası haline gelmeye devam ediyor. Sinema ve TV üreticileri hali hazırda geniş koleksiyonlarını HDR formatında dağıtmaya başladı bile.

Elbette çoğu görüntüleme teknolojisinde olduğu gibi oyunlar da hızlı bir şekilde HDR teknolojisine ayak uydurmaya başladı. Teoride HDR video ile aynı mantıkta çalışan HDR oyunculukta ise, pratiğe geçildiğinde işler bir miktar karışıyor.

Normal koşullarda HDR oyunculuğun aynı HDR videolar gibi yüksek karşıtlık, zengin renkler ve yüksek parlaklık sunarak daha sürükleyici ve gerçekçi bir deneyim kurması beklenir. Ancak HDR oyunculukta görüntü kalitesini belirleyen faktörlerin sayısı oldukça fazla miktarda ve bu nedenle kullanılan monitörden oynanan oyuna, pek çok faktör HDR oyunculuğun sunduğu kaliteyi değiştirebiliyor.

Oyun donanımı

HDR oyunculuğa girişteki en büyük engel, diğer çoğu yeni teknoloji gibi bütçe sorunu. HDR oyunculuk için HDR destekli bir oyun cihazı gerekmekte. Söz konusu konsollar olduğunda bu özelliği ilk olarak Xbox One S sunmuştu. Sony ise bu harekete HDR destekli PS4 Pro cihazını duyurarak cevap vermişti. Sony bunun ardından bir yazılım güncellemesi ile standart PS4 cihazlarına HDR desteği sağlanabileceğini duyurdu.

Bir önceki nesil konsollar ise hiçbir şekilde HDR desteği sunmuyor. Bu nedenle konsolda HDR deneyimi için güncel nesilden başka alternatif bulunmuyor.

PC platformu ise uzun yıllar boyunca emüle edilmiş HDR görüntüleme sunuyordu. Ancak gerçek HDR’ın aksine bu alternatif, HDR’dan beklenen üstün renk performansını sunamıyordu.

Görüntüleme donanımı

Oyununuzu oynatan cihazın HDR destekli olması, HDR oyunculuğa girişte sadece ilk adım. Monitörünüzün veya kullandığınız TV’nizin de HDR destekli olması gerekiyor.

HDR TV ve monitörler 2015 civarı piyasaya sürülmeye başlandı. Eğer kullandığınız görüntüleme donanımı 2015’ten eskiyse, HDR oyunculuk için alışverişe çıkmanız gerekecektir.

Günümüzde HDR TV’ler teknoloji mağazalarında kolaylıkla bulunabiliyor. Ancak bir TV’nin üzerinde HDR damgasının bulunması ne yazık ki o TV’nin HDR teknolojisinin tüm potansiyelini kullandığı anlamına gelmiyor. Endüstri genelinde HDR teknolojisine dair belirli bir standart olmadığı için, satın alacağını HDR TV’ler, aynı HDR performansını veremeyebilir.

HDR standardını tanımlama adına uygulanan tek standart ise Ultra HD Premium olarak adlandırılmış durumda. Samsung ve Netflix gibi donanım ve içerik üreticileri tarafından belirlenmiş olan bu standarda sahip TV’ler kusursuz HDR deneyimi sunmasa da, piyasada bulunabilecek en iyi performansları sunuyor. Eğer en iyi HDR performansını istiyorsanız, satın alacağınız TV’de Ultra HD Premium damgasının olduğuna emin oldun.

Ultra HD Premium standardının gereksinimleri oldukça yüksek olduğu için piyasadaki TV’lerin büyük bir kısmı bu standarda sahip değil. Sahip olanlar ise genellikle oldukça pahalı oluyor. Neyse ki ortalama seviyede bir HDR oyun deneyimi için en üst seviye TV’ler şart değil.

Monitörler ise bu alanda biraz daha kolaylık sunuyor. Günümüzde HDR monitör satın almak isteyen bir kullanıcı, AMD FreeSync 2 veya G-Sync HDR damgasına sahip bir monitör alıp HDR oyunculuğa hızlı bir giriş yapabilir.

Gecikme süresi faktörü

Oyuncular için gecikme süresi oldukça önemli bir faktör. Özellikle rekabetçi ortamlarda yüksek gecikme süreleri oyuncu için ciddi dezavantajlar oluşturabilir. Ne yazık ki HDR TV’lerin HDR modu bu soruna bir çözüm bulmuyor, üstüne çoğu zaman gecikme süresini arttırıyor.

Neyse ki TV üreticileri HDR TV’lerine yazılım güncellemeleri ile oyun modu adı altına düşük gecikme süreli bir HDR modu eklemeye başladı. Eğer TV’niz 2017 model değilse, yazılım güncelleştirmelerini kontrol etmenizi öneririz.

HDR oyunlar

Her ne kadar çoğu HDR TV, görüntülenen içeriği HDR formatına çevirebilse de, %100 HDR kalitesine ulaşmak için oynanan oyunun HDR destekli olması gerekiyor. HDR oyunculuk nispeten yeni olduğu için HDR destekli oyunların sayısı henüz istenen seviyeye ulaşmış değil. Ancak kütüphaneler her geçen gün büyümeye devam ediyor.

Xbox One platformunda Forza Horizon 3, Gears of War 4 gibi oyunlar, PS4 platformunda da Horizon Zero Dawn, Uncharted 4, The Last of Us: Remastered, Gran Turismo Sport gibi oyunlar tamamen HDR oyunculuğu destekliyor. Ayrıca Hitman, NBA 2K17, Final Fantasy XV, Deus Ex: Mankind Divided ve World of Tanks gibi çoklu plaftorm oyunları da HDR destekli oyunlardan bazıları.

PC platformunda da HDR destekli oyunların sayısı her geçen gün artıyor ancak PC’nin konsollara kıyasla daha karmaşık yapısı, HDR desteğinin PC’de daha yavaş yayılmasına sebep oluyor. Çoğu oyun geliştiricisi ise PC oyunlarına HDR desteği sunmaya başlamak için HDR monitör pazarının istenen noktaya gelmesini bekliyor.

HDR dünyasına adım atmalı mısınız?

HDR oyunculuk, gerekli şartlar sağlandığında nefes kesen görsellik sunabiliyor. Ancak PC oyuncuları için şu aşamada HDR teknolojisine sahip olmak için cüzdan boşaltmak ilerleyen zamanlarda hayal kırıklığına sebep olabilir.

Konsollarda HDR oyunculuk ise nispeten daha kolay. Eğer hali hazırda HDR destekli bir konsola sahipseniz, yapmanız gereken tek şey HDR destekli bir TV satın almak olacaktır. Üstelik konsolların HDR oyun kütüphanesi şimdilik PC’ye kıyasla daha cazip görünüyor.

Piyasadaki en güçlü ekran kartlarının 4K HDR oyunlarda zorlanması ise PC oyuncularının HDR teknolojisine yatırım yapmadan önce durup düşünmesi için bir başka neden. Yakın gelecekte HDR monitörler yaygınlaştığında ve ekran kartları 4K HDR oyunların altından daha kolay kalkmaya başladığında HDR oyunculuğa yatırım düşünülebilir.