Anasayfa Haber Falcon Heavy Roketinin Fırlatılış Tarihi Belli Oldu

Falcon Heavy Roketinin Fırlatılış Tarihi Belli Oldu

Yıllardır ertelenen bir roket olan Falcon Heavy, bu sene nihayet fırlatılacak. Peki nedir bu çok konuşulan roketin hikayesi?

Uzay çalışmaları ve çılgın projelere olan merakı olarak bilinen ve aynı zamanda SpaceX’i yöneten Elon Musk, Falcon Heavy roketinin bu sene fırlatılabileceğini ifade etti. Falcon Heavy, SpaceX’in ürettiği ve uzaya göndereceği roketlerden birisi.

SpaceX, uzun zamandır Falcon Heavy’yi fırlatma konusunda sorunlar yaşıyordu. Firma, bahsi geçen roketi 2013 – 2014 yılında fırlatmayı planlasa da yaşanan teknik sıkıntılar nedeniyle Falcon Heavy’nin fırlatma tarihi sürekli olarak ertelendi.

Elon Musk, şimdi de bu roketin önümüzdeki Kasım ayında fırlatılabileceği söylüyor. Twitter’da yaptığı bir gönderide roketin çıkış tarihini duyuran Musk, bu sefer erteleme yapmayabilir. Zira çoğu şey hazır görünüyor. SpaceX’in kendine ait olan Twitter hesabından da Falcon Heavy’nin fırlatılacağı alanın görüntüsü paylaşıldı.

Yukarıda görebileceğiniz fırlatma alanı daha önce Apollo ve Shuttle görevleri için kullanılan ve tarihi değeri olan bir bölge. SpaceX, burayı NASA’dan kiralamış ve Falcon Heavy roketini buradan fırlatacak. Roketin özelliklerinden de biraz bahsedelim. Falcon Heavy, SpaceX’in Falcon 9 roketinin bir büyüğü denebilir.

Üç tane Falcon 9’un birbirine bağlandığı bir roket olan Falcon Heavy, Dünya’nın alt yörüngesine 63 tondan fazla kargo götürebilecek kapasiteye sahip. Fırlatılabildikten sonra, şimdiye kadar fırlatılan en güçlü roket olarak tarihe geçecek. Öte yandan bu roket tekrar da kullanılabilecek. Normalde roketler yeniden kullanılamaz fakat SpaceX bu roketi yeniden kullanılabilir şekilde ayarladı. Hatta daha önce kullanılmış iki adet Falcon 9 roketi de yan iticiler olarak Falcon Heavy roketine eklenecek.

İlerleyen zamanlarda roketin fırlatılmasıyla alakalı daha fazla bilgi gündeme gelecektir.

İlginizi çekebilir: 11 Işık Yılı Uzaklıktaki Yıldızdan Garip Sinyaller Geldi