Anasayfa Haber Uzay İstasyonuna Yeni Bilgisayar Gidiyor

Uzay İstasyonuna Yeni Bilgisayar Gidiyor

Uluslararası Uzay İstasyonu yeni ve daha güçlü bir bilgisayara kavuşacak.

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) aslında Intel’in 386 serisi işlemcilerini kullanan kontrol bilgisayarları kullanılarak denetleniyor. Ancak burada kullanılan teknolojinin çok eski olması sizi aldatmasın, çünkü bu parçalar özel üretim.

Uzay çalışmalarında kullanılan bilgisayar işlemcileri, uzaydaki radyasyona karşı güçlendirilmiş olarak tasarlanıyorlar. Ayrıca ISS devamlı gezegene çok yakın bir yörüngede kaldığından, devamlı yer istasyonları tarafından da kontrol ediliyor.

Ancak yakın gelecekte Güneş Sistemi’nin derinliklerine yapılacak kapsamlı keşif ve kolonileştirme yolculuklarında çok daha güçlü bilgisayarlara ihtiyaç olacak. NASA burada maliyetleri de azaltabilmek için, piyasadaki sıradan bilgisayarların istasyonda nasıl performans vereceğini görmek istiyor.

Bu amaçlar NASA ve Hewlett-Packard Enterprise tarafından ortaklaşa yürütülen bir projeyle, istasyona yeni bir bilgisayar gönderilecek. HPE tarafından hazırlanan bilgisayar 1 teraflop işlem gücüne sahip ve uzaya gönderilen en güçlü bilgisayar olacak.

Fakat bu bilgisayar tamamen standart parçalardan üretilmiş ve herhangi bir radyasyon koruması bulunmuyor. ISS mürettebatı bu bilgisayar istasyonun Destiny uzay modülüne yerleştirecekler. Ardından da uzun dönem testlerle modern bilgisayar parçalarının uzaydaki performansı ve olası sorunları tespit edilecek. Aynı bilgisayardan bir tane de yerdeki kontrol biriminde çalışacak ve böylece kıyaslama yapmak mümkün olacak.