Anasayfa Haber Samsung Bixby Yeni Bir Aşamaya Geçti

Samsung Bixby Yeni Bir Aşamaya Geçti

Samsung, akıllı telefonlarındaki Bixby teknolojisini geliştirmeye devam ediyor. Sesli komutlar 200’den fazla ülkede artık etkin…

Galaxy S8 serisi ile birlikte ortaya çıkan Bixby teknolojisi, yapay zeka destekli bir asistan. Kullanıcıların telefonlarının daha akıllı bir şekilde çalışması için tasarlanmış. Öğrenen bu teknoloji şimdilik sadece İngilizce ve Korece konuşmaları anlıyor. Ancak kullanıcılar sesli komutları kullandıkça öğrenerek gelişiyor.

Peki Bixby güncellemesi ne? Samsung teknolojiyi ilk başta sadece kısıtlı bir sürüm ile kullanıma sunmuştu. Galaxy S8 ve S8+ modellerinde bu teknoloji için özel bir tuş olmasına karşın işlevsel olarak çok fazla özellik görememiştik.

22 Ağustos’ta yapılan bu güncel açıklama ile Bixby nihayet açılmaya başlıyor. Galaxy Note 8 modelinin tanıtılması beklenirken yapılan bu açıklama ile Bixby 200’ün üzerinde ülkede sesli komut kullanımını etkin hale getiriyor. Ancak önemli bir nokta şu, henüz dil seçeneklerinin genişlediğine yönelik bir açıklama yok. Bu ilerleyen günlerde ortaya çıkabilir.

Nasıl çalışıyor? Bixby bir uygulamadan öte, diğer uygulamaları açıp kullanan bir yapay zeka asistan.

Yani yapabilecekleri şu iki nokta ile belirleniyor:

  • Dediklerinizi ne kadar iyi anladığına göre,
  • Açılan uygulamanın yeteneklerine göre.

Bixby bir fotoğrafı çekip, istediğiniz kişiye, istediğiniz sosyal ağ uygulaması üzerinden gönderebiliyor. Telefonu sessiz moda alabiliyor ya da istediğiniz gibi ayarları değiştirebiliyor. Kameradan çekilen görüntüdeki ürünleri internette arayarak tanımlamaya çalışıyor. Amacı düz bir şekilde rehberi ve takvimi okumaktan çok doğru yerde ve zamanda okuyarak kullanıcıya yardımcı olmak; gün geçtikçe gelişmek.

Bunun için Galaxy S8 ve Galaxy S8+ telefonlarda ses tuşunun altındaki Bixby tuşuna basılı tutarken “Hi,Bixby” diyerek etkinleştirmek gerekiyor.

Akıllı Evler

Samsung AR-GE başkanı Injong Rhee, şirketin resmi internet sitesindeki basın açıklamasında akıllı telefonlardan öte Bixby’nin bütün elektronik cihazlar ile etkileşime geçeceğini de belirtti. Yani akıllı ev, yapay zeka asistan noktasında ilerleme var. Samsung zaten daha önce akıllı telefonları, akıllı evlerin anahtarı olarak gördüğüne yönelik açıklamalar yapmıştı.

Peki ne kadarı anlatıldığı gibi? Bütün bu özellikler henüz taze bir başlangıç aşamasında diyebiliriz. Zira Bixby’nin hem daha fazla dil öğrenmesi, hem de bildiği dillerdeki aksanlarda ustalaşması zaman alacak. Derin öğrenme denilen bu uygulamanın gelişimi süreci kullanıcı ve veri sayısı arttıkça güçleniyor. Bu açıdan Bixby’nin kapalı işlevlerinin bu kadar çok ülkede açılması önemli bir gelişme.

Bakalım Samsung’un dijital asistanı yapay zeka yarışında ne kadar başarılı olacak.

Editör’ün Notu: Haberimizde Türkiye için bir güncelleme yapacağız.