Anasayfa Haber VW Mühendisine Hapis Cezası!

VW Mühendisine Hapis Cezası!

Volkswagen

Emisyon testlerinde hile yapılması nedeniyle Volkswagen Mühendisi James Liang, para ve hapis cezasına çarptırıldı.

Dünyanın önde gelen otomobil markalarından olan Volkswagen, geçtiğimiz dönemlerde egzoz emisyon değerlerinde hile yaptığı iddialarıyla gündeme gelmişti.

Bu durumun ortaya çıkmasıyla birlikte Volkswagen ve motor ürettiği diğer firmalar itibar kaybına uğradı, araçları geri çağırarak büyük maddi kayıp yaşadı ve yargı süreci başladı.

Sorumlu bir isim bulundu: James Liang. Dava sonucunda mahkeme tarafından 40 ay hapis ve 200 bin dolar para cezasına çarptırılan Liang’ın ödeyeceği bu miktar, davacıların beklediğinden 10 kat daha fazla oldu.

Liang, savunmasında bu araçların testlerini bakmadan onayladığını söylemişti. Mahkemenin yalnızca para cezasıyla kalmayıp üstüne bir de hapis cezası vermesi burada çok önemli. Zira bu dava emsal teşkil ediyor. Bazı uzmanlar da bu süreci otomotiv endüstrisine bir gözdağı olarak yorumluyor. Davacılar kişisel olarak mühendislerden çok, gelecekte benzer bir uygulama yapmaya çalışabilecek şirketlere örnek oluşturmaya çalışıyor.

Haberlere göre Volkswagen grubu, dizel emisyon testi için gizli bir tesis kurarak başarısız araçlara orada onay verdi. Bahsi geçen tesis, ana binadan fazla uzak değildi ancak bu tesisin çok farklı güvenlik önlemleri vardı.

Normalde her tür binaya girebilen üst düzey yetkililer bile buradaki tesislere giremiyordu. Yalnızca projeye dahil olan mühendisler söz konusu gizli tesise girebiliyordu. Bu bağlamda Volkswagen’in de “bu yapılanlardan haberi olmadığı” savunması dayanaksız kalıyor denebilir. Yapılan “farklı ölçüme” mümkün olan en az sayıda çalışanın şahitlik etmesi sağlanmış.

Skandal olan emisyon testlerinin baş memuru olan Oliver Schmidt ise halihazırda suçunu kabul etmiş durumda. 7 sene hapis istemiyle yargılanan Schmidt’in de 400.000 USD ödeme yapması gerekebilir, ancak suçunu kabul etmesi hafifletici sebep olacaktır.

Bu ilk ve muhtemelen son emisyon skandalı değil. Daha önce de pek çok firmanın emisyon raporlarında, ölçümlerinde hileleri ortaya çıkmıştı. Örneğin araçların egzoz değerleri, emisyon testlerinde gerçekteki kullanımdan çok farklı sonuçlar veriyordu. Zira programlanan araçların testlerde motor kullanımını testten geçecek şekilde ayarladığı, yolda ise farklı ayarlarla yolculuk ettiği yapılan araştırmalarla ortaya çıkartılmıştı.

İlginizi çekebilir: Yeni Egzoz Emisyon Skandalı Yolda!