Anasayfa Haber Antares Yıldızının Detaylı Fotoğrafı Çekildi

Antares Yıldızının Detaylı Fotoğrafı Çekildi

Evrendeki bilinen en büyük yıldızlardan Antares’in yüksek detaylı bir fotoğrafı çekildi.

Şimdiye kadar Güneş dışında herhangi bir yıldızın detaylı bir fotoğrafı çekilememişti. Yukarıda görmüş olduğunuz görüntü, Antares yıldızına ait ve şimdiye kadar çekilen en detaylı yıldız görüntüsü. Evet, baktığınızda öyle durmuyor, hatta bir hayli bulanık olduğu söylenebilir. Ancak dediğimiz gibi, kendisi şimdiye kadar çekilen -Güneş dışındaki- en detaylı yıldız fotoğrafı.

Keichi Ohnaka tarafından yönetilen bir grup astronom, ESO’nun Şili’de bulunan devasa teleskobunu kullanarak Antares adlı yıldızın bu fotoğrafını çekmeyi başardı. Antares, bilinen evrendeki en büyük yıldızlardan biri ve Akrep (Scorpius) takım yıldızlarının bir üyesi. Çıplak gözle bakıldığında kırmızı, göz kırpan bir görünüme sahip olan yıldız, şimdiye kadar hiç bu kadar yakından görüntülenmemişti.

Sekiz teleskobun birleşimi

Söz konusu teleskop hakkında da biraz detay verelim. Very Large Telescope Interferometer (VLTI) adı verilen teleskop, toplamda 8,2 metrelik dört adet büyük ve 1,8 metrelik dört adet küçük teleskopun birleşiminden meydana gelen bir sistem. Birleşen sekiz teleskop sonucunda 200 metrelik sanal bir teleskop oluşuyor. Bu sayede diğer teleskopların bulamadığı detayları VLTI görüntüleyebiliyor.

Astronom takımının Antares’i seçme nedeni ise elbette ki büyüklüğü. Zira takımdaki küçük yıldızları görüntülemek, büyük olana bakmaktan çok daha zor. Başka bir yıldız seçilseydi, bu kadar detaylı ve yakın bir görüntü elde edilemeyebilirdi. Ohnaka, yakalanan bu görüntünün ve Antares’in üzerinde yapılan gözlemlerin, yıldızların evrimleşmesinin son sürecinde nasıl hızlı bir şekilde kütle kaybettikleri gizeminin çözülmesi için büyük bir adım olduğunu ifade etti. Öte yandan Ohnaka ve ekibinin yaptığı bu çalışma sayesinde diğer yıldızların da yüzeyleri ve atmosferleri, oldukça detaylı bir şekilde incelenebilecek. Bu araştırmalar şimdiye kadar yalnızca Güneş ile sınırlıydı.

Binlerce yıl geçmeden görüntü alındı

Bilindiği üzere yıldız patlamaları bize çok gecikmeli görünür. Patlayan yıldızlar aslında yüzlerce hatta binlerce yıl önce ölmüş olabilir. Antares üzerinde yapılan gözlemler sonucunda bir patlama da görüntülendi. Eğer buna Dünya’dan çıplak gözle bakabilme imkanımız olsaydı, bunu görmek için binlerce yıl beklememiz gerekirdi. Aşağıda görmüş olduğunuz fotoğraftaki kırmızı alanlar bizden uzaklaşan, mavi alanlar ise bize yaklaşan gazlar olarak nitelendirilmiş.İlginizi çekebilir: 11 Işık Yılı Uzaklıktaki Yıldızdan Garip Sinyaller Geldi