Anasayfa Makale Intel Virtual RAID on CPU nedir?

Intel Virtual RAID on CPU nedir?

Intel’in işlemci tabanlı RAID teknolojisi Virtual RAID on CPU (VROC) nedir?

Intel’in ilk olarak Computex 2017’de X299 platformu ile birlikte tanıttığı Virtual RAID on CPU (VROC) teknolojisi yakın zamanda hayatımıza girecek. Yeni Intel işlemcileri ile birlikte NVMe SSD’ler, PCIe yoluyla sisteme takılıp CPU tarafından kontrol edilebilmeye başlandı. VROC teknolojisi ise bu SSD’lerin RAID modunda kullanılmasına olanak sunuyor.

VROC teknolojisinin avantajları nelerdir?

VROC ile birlikte NVMe tabanlı SSD’ler, herhangi bir RAID veriyolu adaptörü (HBA) ihtiyacı duymadan CPU’nun PCIe yollarını kullanarak RAID düzeninde kullanılabilecek. Bu sayede, en azından RAID 0 düzeni için, ek masraf gerekmeyecek ve yonga seti üzerinden yapılan RAID sistemlerde oluşan veriyolu darboğazı ortadan kalkacak.

Intel’in açıklamalarına göre Intel VROC teknolojisi RAID HBA gerektirmiyor ve donanım tabanlı RAID sistemlerine ciddi bir alternatif sunuyor. Intel’e göre VROC teknolojisinin RAID düzeni ve klasik donanım tabanlı RAID düzenleri birbirlerinin eksiğini kapatacak şekilde çalışabiliyor.

Söz konusu NVMe tabanlı SSD’ler olduğunda Intel’in VROC teknolojisini karşılaştırabileceğimiz bir alternatif mevcut değil zira piyasada NVMe SSD’ler için herhangi bir RAID HBA bulunmuyor.

Hangi platformlar Intel VROC destekliyor?

Intel VROC teknolojisi çalıştırabilmek için sahip olduğunuz işlemcinin Intel Volume Management Device (Intel VMD) özelliğini desteklemesi gerekiyor. Bu özellik günümüzde sadece belirli Intel Xeon işlemcilerde mevcut. Ancak son söz sistem üreticilerine ait zira Intel VMD destekleyen bir Intel Xeon işlemci, sadece sistem üreticisi izin verirse Intel VROC teknolojisini kullanabilir.

Üst seviye Intel masaüstü anakartlar ise henüz Intel VROC teknolojisini desteklemiyor. Intel’in açıklamsına göre işlemci Intel VMD desteğine sahipse kullanıcılar çeşitli yöntemlerle VROC özelliğini etkinleştirebilir. Ancak Intel cephesi henüz resmi olarak Intel Core serisinde VROC teknolojisini desteklemiyor.

Intel VROC yazılım tabanlı mı?

Gerek Computex 2017 sunumunda gerekse resmi Intel dokümanlarında Intel VROC’un donanım tabanlı RAID ile kaşılaştırılması kullanıcılarda VROC teknolojisinin yazılım tabanlı olduğu izlenimini bırakmış olabilir. Intel ise bu teknolojiye hibrit RAID çözümü olarak bakıyor.

Intel VROC teknolojisi, RAID ile ilgili hesaplamaları CPU aracılığı ile yaptığı için yazılım tabanlı RAID özelliklerine sahip olmasına rağmen, RAID içindeki SSD’leri Intel VMD gibi bir dahili donan kontrolcüsü ile birleştirdiği için bir takım donanım tabanlı RAID özelliklerine de sahip.

Intel VROC üçüncü parti SSD’leri destekliyor mu?

Intel’in Computex 2017 sunumundan kısa bir süre sonra, VROC teknolojisinin sadece Intel marka SSD’lerde çalışacağına dair bir takım söylentiler ortaya atılmıştı. Resmi Intel dokümanlarına göre VROC teknolojisi hem Intel marka SSD’lerde hem de seçili üçüncü parti SSD’lerde kullanılabilecek.

Intel VROC donanım anahtarı nedir?

Yukarıda bir sistemin Intel VROC teknolojisine sahip olup olmayacağına sistem üreticisinin karar verebileceğini belirtmiştik. VROC donanım anahtarı ise, üreticilere bu özelliği açıp kapatma imkanı sunan bir çeşit lisans anahtarı. Sistem üreticileri ve Intel bu anahtarlar sayesinde kaç sistemde VROC teknolojisinin etkinleştirildiğini ve bu sistemlerde hangi VROC SKU’larının çalıştığını da takip edebilecek.

Her sistem sadece bir adet donanım anahtarına ihtiyaç duymakta. Sistem üreticileri bu anahtarları doğrudan Intel’den veya Intel’in yetkilendirdiği dağıtımcılardan satın alıp ek bir özellik olarak müşterilerine sunabilir.

Farklı Intel VROC SKU’ları nelerdir?

Intel VROC teknolojisi an itibariyle 3 adet SKU’ya sahiptir.

  • Intel VROC Pass-Through: RAID desteği yoktur. NVMe tabanlı SSD’lerin Intel VMD destekli PCIe yollarına bağlanmasını sağlar. Herhangi bir donanım anahtarı gerektirmez.
  • Intel VROC Standard: RAID 0/1/10 desteği sunar. Standart donanım anahtarı gereklidir.
  • Intel VROC Premium: RAID 0/1/5/10 desteği sunar. Premium donanım anahtarı gereklidir.

Intel VROC ile Intel Rapid Storage Technology Enterprise (Intel RSTe) arasındaki fark nedir?

Intel VROC teknik olarak Intel RSTe ürün ailesinin bir parçasıdır. Intel RSTe, söz konusu SATA RAID olduğunda hala aynıdır. Ancak Intel VROC, RSTe Legacy NVMe RAID özelliğini kendi Intel VMD destekli NVMe RAID özelliği ile değiştirmektedir.

VROC NVMe RAID özelliğinin sahip olduğu bazı avantajlar ise şunlardır:

  • Bootable RAID
  • Surprise Hot-Plug cihaz takıp çıkarma özelliği
  • LED yönetimi
  • Kapalı RAID 5 Write Hole
  • Üçüncü parti SSD desteği

RAID 5 Write Hole nedir?

RAID 5 Write Hole, pek çok yazılım tabanlı RAID düzeninde sık karşılaşılan bir soruna verilen isimdir. RAID 5 düzeninde boşta duran diske veri yazılırken yaşanan bir güç kaybı, beraberinde ciddi bir veri kaybına neden olabilir. Geleneksel donanım tabanlı RAID düzenleri bu sorunu engellemek için sisteme yedek bir güç birimi ekler. Intel VROC ise bu sorunu verileri sürekli olay günlüğüne kaydederek aşmaktadır.

LED yönetimi nedir?

LED yönetimi özelliği, arka plan LED’lerini kullanarak çeşitli yanıp sönen desenler oluşturur. Bu desenler genellikle RAID düzeninin anlık durumunu gösterir ve daha kolay bakım yapılmasını sağlar. Intel VROC teknolojisi International Blinking Pattern Interpretation (IBPI) standart desenlerini kullanmaktadır.

Intel VROC teknolojisini nasıl deneyebilirim?

An itibariyle Intel VROC teknolojisi sadece sistem üreticilerine açık durumdadır. Eğer bu teknolojiyi test etmek istiyorsanız sunucu veya iş istasyonu üreticiniz ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.