Anasayfa Haber Avrupa Birliği’nden Önemli Kişisel Gizlilik Kararı

Avrupa Birliği’nden Önemli Kişisel Gizlilik Kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından görülen bir davanın sonucu, çalışanların gizlilik haklarının sınırlarını yeniden çiziyor.

Romanya’da bir şirkette çalışan Bogdan Barbulescu, 2007 yılında şirketi tarafından işten çıkarılmıştı. İşten çıkarma kararında Barbulescu’nun kişisel yazışmalarının dökümlerine de yer verilmiş, yani tüm bilgisayar aktivitesinin şirketi tarafından gözlendiği ortaya çıkmıştı.

Avrupa Birliği üyesi olan Romanya’daki mahkemelerde açtığı davalardan olumlu sonuç alamayan Barbulescu, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımıştı. Bu dava kısa süre önce sonuçlandı ve çıkan karar pek çok ülkede çalışan gizliliğini konu alan kanunların yeniden yazılmasını gerektirecek.

AİHM tarafından alınan karara göre şirketler çalışanlarının bilgisayar kullanımı gizlice gözetleyemeyecek. Bu konuda çalışanın bilgilendirilmesi gerekecek. Ayrıca gözetlemenin sebebi, kimlerin yaptığı ve hangi bilgilere erişildiği de raporlanmak zorunda olacak.

AİHM kararı şirketlerin kendi güvenlik ihtiyaçlarını göz ardı etmiyor, ancak çalışanın kişisel hayatının gizliliğinin korunması gerektiğini de vurguluyor. Yapılan gözetleme sonucunda çalışanın işten çıkarılması da keyfi olarak yapılamayacak, somut sebepler ve deliller gösterilmesi gerekecek. Bu karar 47 ülkede kanuni değişikliklere sebep olacak.

AİHM kararının İngilizce ve Fransızca PDF dökümlerine burada verdiğimiz bağlantıdan ulaşabilirsiniz.