Anasayfa Haber CHIME, Evrenin Sesini Dinlemeye Başladı

CHIME, Evrenin Sesini Dinlemeye Başladı

Kanada’da kurulan dev CHIME teleskobu evrenin 3 boyutlu haritasını çıkarıyor.

Kanada’da çeşitli üniversiteler ve devlet kurumlarının ortak çalışmasıyla kurulan CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) gözetleme tesisi, 7 Eylül tarihinde devreye girdi. Kurulması 7 sene süren istasyon, varlığını biraz da bilgisayar oyuncularına borçlu denebilir.

Tesisin ana bölümünü 100 metre uzunluğunda 4 adet anten düzeneği oluşturuyor. Bu antenler aralıksız dinleme yaparak saniyede 1 TB veri topluyorlar. İstasyonun projesi çizilmeye başlandığında bu miktardaki veriyi toplayacak ve işleyecek kapasitede bilgisayar ekipmanı mevcut değildi.

Ancak oyuncuların ihtiyaçları doğrultusunda hızla artan bilgisayar donanımlarının gücü artık bunu mümkün kılıyor. Yine de saniyede 1 TB veri hayli büyük yer tutuyor. Bu yüzden veri kaydedilmeden önce 100.000:1 oranında sıkıştırılıyor.

CHIME ilk olarak evrenin genişleme hızının neden arttığına dair deliller arayacak. Bu arada geçen yıl varlığı ispatlanan kütleçekim dalgalanmalarının uzay-zaman düzleminde sebep olduğu bükülmeler ve Karanlık Madde hakkında da bilgi toplamaya çalışacak. CHIME bu türden kurulmuş en güçlü radyo-teleskoplar arasında yer alıyor.