Anasayfa Haber Apple’ın En Pahalı Telefonu iPhone X Tanıtıldı

Apple’ın En Pahalı Telefonu iPhone X Tanıtıldı

Yeni tasarım, OLED Super Retina ekran, Face ID ve daha fazlası iPhone X bünyesinde toplanmış.

Apple’ın 12 Eylül’de ilk defa Steve Jobs tiyatrosunda gerçekleştirdiği etkinlikte pek çok yeni Apple ürünü tanıtıldı. Ancak aralarından şüphesiz en dikkat çekeni, Apple’ın bugüne kadarki en pahalı telefonu kabul edilen iPhone X oldu. Uzay grisi ve gümüş renk seçenekleri ile piyasaya sürülecek olan iPhone X, yine aynı etkinlikte tanıtılan iPhone 8 ve 8 Plus modelleri ile birlikte yeni nesil iPhone ailesinin bir üyesi olacak.

iPhone X ilk bakışta radikal tasarımı ile dikkat çekiyor. Cihazın sahip olduğu 5.8 inçlik OLED Super Retina ekran 2436×1125 (458 ppi) çözünürlük sunuyor. Her ne kadar iPhone 7 ve 8 Plus modellerinden daha büyük bir ekrana sahip olsa da, iPhone X tüm ön yüzeyi kaplayan ekranı sayesinde önceki nesil iPhone Plus modellerine göre daha ufak bir boyuta sahip.

Cihaz ekranının tüm ön yüzeyi kaplaması doğal olarak geleneksel Home tuşunun denklemden kalkmasına sebep olmuş durumda. Apple, iPhone X ile birlikte Touch ID güvenlik sistemini yeni ve daha güvenli olduğunu iddia ettiği Face ID sistemi ile değiştiriyor. Adından da anlaşılabileceği gibi Face ID, yüz tanıma teknolojisini kullanarak giriş yapılmasını sağlıyor.

Apple’ın iddiasına göre Touch ID sistemlerde zayıflık payı 50,000’de 1 iken, söz konusu Face ID olduğunda bu değer 1,000,000’da 1 oranına kadar düşebiliyor. Bu da haliyle Face ID’nin çok daha güvenli bir kilit sistemi sunduğu anlamına geliyor.

TrueDepth

Face ID, Apple’ın yeni geliştirdiği TrueDepth kamera sistemini kullanıyor. Apple bu sistemin kullanıcının yüzündeki oluşan sakal gibi değişiklikleri tanıdığını ve yüz tanıma sisteminin karanlıkta dahi çalıştığını belirtiyor. Üstelik TrueDepth sisteminin sahip olduğu ek güvenlik önlemleri sayesinde Face ID teknolojisi fotoğraf ve maske gibi hilelere karşı savunma sağlıyor.

Home tuşunun eksikliği sebebiyle kullanıcılar uygulamalardan çıkıp ana ekrana dönmek için parmağı aşağıdan yukarıya doğru kaydırma yöntemini kullanacak. Aynı şekilde aşağıdan yukarı kaydırırken yarı yolda durulursa açık uygulamalar listesine erişilebilecek. Siri’yi etkinleştirmek içinse herhangi bir tuş kullanmaya gerek yok, doğrudan cihaz ile konuşmak yeterli.

Donanım ve Kamera

iPhone X tüm bu işlemleri kaputunun altında bulunan A11 Bionic işlemci ile yapabiliyor. Qi kablosuz şarj teknolojisi ve 12 MP arka kamera cihazın donanım tarafında A11 işlemciye eşlik ediyor.

Arka kamera 60 FPS’ye kadar 4K ve 240 FPS’ye kadar 1080p slow-motion video kaydı yapabiliyor. Ayrıca 12 MP arka kameranın sahip olduğu çift optik görüntü sabitleme teknolojisi iPhone cihazlar için bir ilk olma özelliğini taşıyor. iPhone X’in TrueDepth olarak adlandırılan 7 MP ön kamerası hem klasik portre modunu, hem de yeni ve beta aşamasında olan portre ışıklandırma modunu destekliyor.

Apple’ın sunduğu bir başka kamera özelliği ise Animojiler (hareketli emojiler). TrueDepth kamera insan yüzündeki 50 farklı kas hareketini tespit edip bunları 12 farklı emojiye uyarlayabiliyor.

Tüm yüzeyi kaplayan yeni ekran, Face ID ve TrueDepth gibi özellikler bazı kullanıcılarda pil ömrü ile ilgili endişe uyandırmış olabilir. Neyse ki Apple, iPhone X’in iPhone 7’ye kıyasla iki saat daha uzun ömürlü olduğunu belirtiyor. Apple’ın belirttiği üzere iPhone X, tek şarjla 12 saate varan internet kullanımı, 13 saate varan video oynatımı, 21 saate varan konuşma süresi ve 60 saate varan müzik oynatma süresi sunuyor.

iPhone X, 64 GB ve 256 GB olmak üzere iki farklı depolama seçeneği ile önümüzdeki aylarda piyasaya sürülecek. Amerika satış fiyatı 999 dolardan başlayacak olan iPhone X, Türkiye’de hangi fiyatla satılacak, henüz belli değil.