Anasayfa Haber DDR5 RAM 2019 Yılına Yetişecek

DDR5 RAM 2019 Yılına Yetişecek

JEDEC tarafından yapılan açıklamalara göre yeni RAM standardı 2019 başında piyasada olacak.

Bilgisayar hafızası alanındaki standartları belirleyen konsorsiyum olan JEDEC tarafından yapılan açıklamalar, DDR5 standardındaki yeni modellerin 2019 başından itibaren piyasada olmasının beklendiğini ortaya koydu. Özellikle Rambus firması bu konuda hayli iddialı ve çalışır durumdaki ilk DDR5 prototiplerine sahip olduklarını bildiriyorlar.

Halen piyasadaki geçerli RAM standardı olan DDR4 ile kıyaslandığında, DDR5 RAM özellikleri çok daha gelişmiş olacak. DDR5 hafızalardaki giriş seviyesi frekansın 4800 MHz olması planlanıyor. Bu rakam şimdiki üst seviye DDR4 bloklarının çok yaklaştığı bir hız.

Ancak esas fark frekans hızlarında değil, bant genişliği gibi konularda görülecek. DDR4 RAM modellerinde veri aktarma hızı 3.2 Gb/s iken DDR5 ile birlikte bu değerin 6.4 Gb/s olması hedefleniyor.

Ayrıca işlemci üreticilerinin de gelecekteki modellerinde desteklenen hafıza kanalı sayısını 12’den 16’ya çıkarması planlanıyor. Bu da bilgisayarlarda desteklenen RAM miktarının 64 GB’tan 128 GB’a çıkması demek olacak. Ayrıca DDR5 ile birlikte voltaj regülatörleri de anakart üzerinden RAM modülünün üzerine taşınabilecek.

Tabii her yeni teknolojide olduğu gibi, DDR5’in de piyasaya ilk çıktığında fiyatının hayli yüksek olacağı tahmin ediliyor. Tabii üreticiler arzı artırıp buna engel olmayı deneyebilirler. Ancak bugüne kadar hep tersi oldu.