Anasayfa Haber AMD’nin Gelecek Planları Sızdırıldı

AMD’nin Gelecek Planları Sızdırıldı

AMD’nin 2018 ve 2019 yıllarında hangi işlemcileri piyasaya çıkaracağına dair bilgiler sızdırıldı.

AMD’nin önümüzdeki dönemde nasıl bir yol izleyeceği ve hangi ürünleri piyasaya çıkaracağına dair bilgilerin sızdırıldığı iddia edildi. Sızan yol haritasının şirketin iç yazışmalarından alındığı söyleniyor.

Bu yol haritasına göre, AMD önümüzdeki iki yılda hem masaüstü, hem de taşınabilir bilgisayar işlemcilerinde bir dizi yeni ürün ailesini piyasaya sürmeyi planlıyor. 2018 yılında piyasada olması planlanan işlemciler Pinnacle Ridge serisine üye olacaklar.

Pinnacle Ridge işlemciler AMD’nin Zen mimarisini 12 nm LP üretim teknolojisiyle birleştirecek. Ryzen 2000 serisi adı altında satışa çıkacak olan bu işlemciler AM4 soketi uyumlu olacaklar.

Şirketin 2018 döneminde piyasaya süreceği APU türü işlemciler ise Raven Ridge ailesine üye olacaklar. AMD bu yeni APU serisinde hem Zen ve Vega mimarilerini birleştirecek, hem de üretim ölçeğini 14 nm boyutuna indirecek.

2019 yılında ise masaüstü işlemcilerinde Matisse serisi işlemcileri göreceğiz. AMD bu işlemcilerde bir sonraki nesil Zen 2 çekirdeklerini kullanacak. Üretimin ise 7 nm ölçeğinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

İşin ilginç tarafı, Matisse serisi işlemcilerin de AM4 soketi uyumlu olarak planlanması. 2019 yılında çıkacak bu işlemcilerin, bu yıl alınan bir AM4 soketli kart üzerinde de kullanılabilmesi mümkün olacak.

APU türü işlemcilerde ise 2019 yılında Picasso kod adlı serinin çıkışı öngörülüyor. Raven Ridge serisi APU’ların geliştirilmiş bir sürümü olması planlanan Picasso serileri masaüstünde AM4 ve dizüstünde FP5 soketini kullanacaklar.

Sızdırıldığı iddia edilen bu yol planından farklı olarak, AMD’nin Raven Ridge işlemcilerini çıkarmak için 2018’in ilk aylarını beklemeyeceği biliniyor. Raven Ridge APU’lar büyük ihtimalle yılbaşından önce satışa çıkmış olacak.

AMD’nin sonraki 2 nesil işlemci ve APU’larının aynı soketi kullanmaya devam edecek olmaları ise ilginç bir gelişme. Bu sayede tüketiciler her yıl anakart değiştirmeden sırf işlemciyi güncelleyebilecekler. Bu da Intel’in pazarlama stratejisiyle tam ters yönde gidileceğini gösteriyor.