Anasayfa Haber Apple, Mac Ailesinde ARM İşlemciye Geçebilir

Apple, Mac Ailesinde ARM İşlemciye Geçebilir

Gelecek nesil Mac cihazlarda Intel işlemciler yerine Apple’ın kendi ürettiği ARM tabanlı işlemcileri görebiliriz.

Yeni nesil iPhone modellerinin Apple tarafından özel olarak tasarlanan GPU’ları kullanması ve ardından Apple ile Imagination Technologies arasındaki ortaklığın sona ermesi, bazı çevreler tarafından Apple’ın dışa bağımlılığı en aza indirme hareketinin ilk adımı olarak algılanmıştı. Ortaya atılan yeni iddialara göre Apple bu hareketi bir sonraki aşamaya taşımak istiyor.

Intel işlemciler uzun yıllardır Apple’ın Mac cihazlarına güç veriyordu. Görünüşe göre bu gelenek yakın gelecekte bozulabilir. İddialara göre Apple, gelecek Mac nesillerinde kendi tasarlayacağı ARM işlemcileri kullanmayı planlıyor. Apple’ın bu kararı almak istemesinin sebebi 2016 yılında iki şirket arasında yaşanan gerginlik olabilir.

Apple, 2016 model Macbook Pro modelini hazırlarken Intel’in 7. nesil Core işlemcilerini kullanmayı planlıyordu. Ancak Intel’in 7. nesil işlemcileri beklenen zamanda hazır edememesi nedeniyle 2016 model Macbook Pro’lar 6. nesil Core işlemcileri kullanmak zorunda kalmıştı. Bu tip bir dışa bağımlılık örneği Apple için rahatsız edici olabilir.

Kendi masaüstü ARM işlemcilerini tasarlamak Apple için uzun vadede pek çok alanda fayda sağlayabilir. Üretim maliyeti, seri üretim göz önüne alındığında Intel ortaklığına kıyasla daha düşük olacaktır. Ayrıca şirketin ekosistemi için özelleştirilmiş çipler, çeşitli donanım fonksiyonları üzerinde daha etkili kontrol sağlanmasına neden olacaktır.

Yapay zeka uygulamaları da özelleştirilmiş çiplerin avantajlarının  ön plana çıkabileceği alanlardan biri. Uzmanların görüşüne göre özelleştirilmiş işlemcilere sahip donanım üreticileri, Intel ve AMD gibi üreticilere bağlı rakiplerine göre yapay zeka yarışında çok daha önde olacak. Ayrıca yakın gelecekte Apple dışındaki sistem üreticilerinin de aynı sebeple kendi özelleştirilmiş işlemcilerine yatırım yapması bekleniyor.