Anasayfa Haber Quantum Fizikçiler, Sanal Evreni Mümkün Görmüyor

Quantum Fizikçiler, Sanal Evreni Mümkün Görmüyor

İçinde yaşadığımız evrenin bir simülasyon olma ihtimali pek mümkün görünmüyor.

İçinde yaşadığımız evrenin çok daha üstün bir zeka tarafından kurgulanmış bir bilgisayar simülasyonu olabileceğine dair iddiaları mutlaka daha önce de duymuşsunuzdur. Matrix filmlerinde de işlenen bu konu, bilim-kurgu edebiyatı dışında da hayli tartışılmaktadır. Elon Musk ve Ray Kurzweil gibi önemli isimler bile bu konuda fikir beyan etmiştir.

Ancak quantum fiziği üzerine çalışan bazı biliminsanlarına göre bu pek mümkün görünmüyor. Zohar Ringel ve Dmitry L. Kovrizhin tarafından kısa süre önce yayınlanan bir araştırma sonucu, bu konuya doğrudan değiniyor. Merak edenler makalenin İngilizce sürümünü buradaki bağlantıdan okuyabilirler.

Hayli uzun ve bilimsel bir dille yazılmış olan makaleyi özetlemek gerekirse, bir kaç yüz quantum parçacığından oluşan bir bilgisayar simülasyonu oluşturmak bile, en azından bilinen bilgisayar teknolojileriyle mümkün değil.

Quantum parçacıklarının öngörülemez davranışları, bu kadar minik seviyede bir simülasyon için bile çok fazla işlem gücü gerektiriyor. Daha küçük seviyede bile simülasyonu kusursuz işletmek mümkün olmayabiliyor çünkü ortaya önemli sorunlar çıkıyor.

Evren büyüklüğünde bir simülasyonu işletmek ise, bilinen evrenden kat kat daha büyük bir bilgisayar kullanmayı gerektirecek denebilir. Ancak tabii ki bu araştırma sonucu konuyu kapatmaya yetmeyecektir. Bu konudaki teori ve spekülasyonların devam edeceğine şüphe yok.