Anasayfa Makale Multi-Pool Mining (Çoklu Havuz Madenciliği) Nedir?

Multi-Pool Mining (Çoklu Havuz Madenciliği) Nedir?

Çoklu havuz madenciliği, madencilerin dijital para birimleri arasında geçiş yapabilmelerini ve en karlı madeni işlemelerine yardımcı olmayı sağlayan bir yöntemdir.

Çoklu havuz madencileri, farklı dijital para birimleri ağlarının madencilik gücü ve parasal değerinden yararlanır. Daha sonra da mining yaptıkları dijital para birimini Bitcoin’e satarak daha karlı bir iş elde edilebilirler. Artık Bitcoin madenciliği yapmak oldukça zorlaştığı için başka dijital para birimlerinde madencilik yapıp onları Bitcoin’e dönüştürmek daha mantıklı olabiliyor.

Bir çoklu havuz, belli bir dijital para birimini alarak (mesela toplam maden gücü 10GH) kendi hash gücünü hesaplar ( mesela 90GH). Sonuç olarak dijital para biriminin hash değerini 100GH’ye yükselterek %90 oranında bir blok işleme olasılığı yaratılır. Daha sonra söz konusu dijital para biriminin blok başına ödülü ve havuzun asıl madenciliğini yaptığı dijital para birimine dönüştürme oranı hesaplanır.

Hesaba katılan bir diğer faktör ise zorluğun hangi seviyeye ayarlandığı ve bunun ne kadar uyumlu ve hızlı bir şekilde çözüldüğüdür. Örneğin zorluk seviyesi normal şartlar altında 10 dakika olan bir blok, çoklu havuz madenciliği ile 1 dakikada çözülebilir.

Kulağa hoş geliyor değil mi? Ancak durum her zaman bu kadar güzel olmayabilir. Piyasaya aşırı yüklenildiğinde zorluk daha fazla artar ya da asıl para birimleri değer kaybı yaşayabilir. Ayrıca daha fazla maden çıkarıldığı için daha düşük ücretler de söz konusu olabilir. Öte yandan gelirler az fakat sürekli olduğu için daha avantajlı denilebilir. Zira daha kısa sürede daha fazla blok çözülmesi söz konusu.

Bazı dijital para birimleri ise çoklu havuz madencilerine karşı önlemler alıyor. Örneğin Digibyte ve Dogecoin birimleri, Digishield adlı bir sistemi kullanarak eğer ağlarına çoklu havuz madencileri katılırsa zorluğu hemen artırıyor.

İlginizi çekebilir: Yeni Başlayanlar İçin Ethereum Madenciliği Rehberi