Anasayfa Video SteelSeries Sensei 310 ve Rival 310 Oyuncu Faresi İncelemesi

SteelSeries Sensei 310 ve Rival 310 Oyuncu Faresi İncelemesi

Sensei 310 ve Rival 310 İncelemesi
Sensei 310 ve Rival 310 İncelemesi

TrueMove 3 sensörüyle yenilenen Sensei 310 ve Rival 310 oyuncu farelerini inceledik. Videomuzda yeni nesil oyuncu farelerinin özelliklerine ve farklarına yakından bakıyoruz…

Sensei 310 ve Rival 310 modelleri Türkiye fiyatları aynı, her ikisi de inceleme tarihinde takribi 300 TL’ye satılıyor. Daha önceki modellere göre pek çok geliştirme var ancak en dikkat çekici nokta yeni algılayıcı.

Yeni nesil sensör teknolojisiyle yenilenen oyuncu farelerinde TrueMove 3 sensörün özellikleri, gördüğümüz çok yüksek hassasiyet değeri olan 12000 CPI’dan çok daha önemli ve yenilikçi. 1:1 takip sunan optik fareler, gerçek anlamda oyuncu donanımı olabilmek ve rekabetçi olabilmek için kaliteli sensör ve yazılım kullanmak zorunda.

Peki neden iki fareyi bir incelemede paylaşıyoruz? Kutularında zaten tasarım haricindeki teknik özelliklerin, altyapının hemen hemen aynı olduğunu görebilirsiniz. Hem farklara, hem ortak noktalara bakıyoruz. Zaman çizelgesinde videomuzu takip edebilir, makalemizi okuyabilirsiniz.

  • 00:10 – Rival ve Sensei ünlü seriler.
  • 00:30 – Kutu tasarımları ve ilk bakış.
  • 00:40 – Ergonomi hariç teknik altyapı aynı.
  • 00:58 – Sensei 310 sol el kullanıma da uygun, Rival 310 sadece sağ el için tasarlanmış. Tuşlara ve yapılara bakıyoruz.
  • 01:42 – Omron mekanik anahtarlar 50 milyon tuş basım ömrüne sahip. Tuş yapıları özellikle ayrık.
  • 02:18 – Tuş seslerini dinliyoruz.
    Sensei’de sol ve sağ tuşlar aynı tıklama sesine ve basıncına sahipken, Rival’de sol tık daha sert, sağ tık çok hafif bir şekilde daha yumuşak. Yine de mekanik.
  • 02:51 – Orta tekerlek.
  • 03:18 – Claw – Palm tutuşlara uygun. Ölçüler ve ağırlık. Bu detayları makalemizde yazılı olarak bulabilirsiniz.
  • 04:20 – Kablolar 2 metre, örgüsüz.
  • 04:40 – TrueMove 3 sensör Pixart ile işbirliğiyle geliştirilmiş Custom yani özel tasarım bir algılayıcı.
  • 06:38 – RGB ışıklandırma hem efekt, hem renk olarak ayarlanabiliyor. Oyunlarda
  • GameSense desteği de var, Rival 300 incelemesinde görebilirsiniz.
  • 07:30 – Sonuç değerlendirme, ne var, ne yok?
  • Ek bilgiler için makalemize bakabilirsiniz…

Farelerde Sol El ya da Sağ El Kullanımı

Sensei 310 ambidextrous yani simetrik tasarım sayesinde sol ya da sağ el kullanımına eşit derecede uygun bir fare.

Rival 310 ise sağ el kullanımı göz önüne alınarak tasarlanmış bir model. Bu tasarım farkı iki modeli ayıran temel unsur.

Rival 310 üzerinde 6 adet tuş var. Sol ve sağ tık, fare tekerleği, CPI değiştirme tuşu ve sol yanda 2 tuş. Hepsi de programlanabilir.

Sensei 310 simetrik olduğu için sol yandaki 2 tuştan, sağ yanda da var, yani 8 tuşu var. Simetri için gerekli. Her iki farenin de yanlarında elin daha iyi tutunmasını sağlayan silikon kaplamalar var. Bunlar eski nesillerde plastikti.

Mekanik Anahtarlar ve Tıklama

Oyuncu farelerinde anahtar noktalardan biri olan mekanik anahtarlar. Kullanılan Omron anahtarlar 50 milyon tıklamaya dayanıklı. Bunun esas önemi uzun vade kullanımda tıklama hissiyatının istikrarlı olması.

Tuş yapıları da birbirinden ayrılmış, bu tıklama doğruluğunu arttırıyor. Fare gövdesi ile ön tuşlar arası aralık da biraz geniş.

Tuşlara tıkladığımızda mekanik anahtar seslerini net bir şekilde duyabiliyoruz. Farklı tuşların seslerini sizlerle paylaşıyoruz.

Pek çok oyuncu için önemli bir nokta da fare tekerlerinin hassasiyeti. Son derece kullanışlı orta tekerler var. Tıklama güçleri orta sertlikte, kazayla tıklama oranı azalırken, basmak zor değil.

Her iki farenin tasarımı da claw yani pençe ve palm yani avuç içi kullanıma uygun. Geniş, rahat fareler. Sensei 125×70 mm, Rival 130×70 mm ölçülerinde.

Ortalama ağırlıkları 90 gram, Sensei 310 92.1, Rival 310 ise 88.3 gram.

Rival 310 127.6 mm, önde 57.16 mm, ortada 62.07 mm, arkada 70.1 mm. Yüksekliği 41. 98 mm.

Sensei 310 125.1 mm uzunlukta. Önde 60.77mm, ortada 61.77mm, arkada 70.39 mm kalınlıkta ve 38.95 mm yükseklikte.

Her iki fare de 2 metre kabloya sahip, ancak bu kablolar örgülü korumaya sahip değil.

Materyal Kalitesi

Fareler fiber ile güçlendirilmiş plastik; üst kısımdaki mat materyal ise son derece kaliteli görünüyor. Üst katmanda bulundan bu materyal, kolay parmak izi tutmayan yarı sert bir yapıya sahip.

Rival 310 da Sensei 310 da hem kamera gözünden, hem de kullanıcı gözünden kalitesini belli eden fareler. Baktığınızda, dokunduğunuzda, kullandığınızda kalite farkını bariz bir şekilde hissedebiliyorsunuz.

Piyasayı dolduran süslü ve ucuz fareler fotoğraflarda iyi gibi dursalar da kullanımda SteelSeries’in bu serilerindeki gibi görünmüyor ve kullanılamıyorlar.

TrueMove 3 Optik Sensör

Gelelim kritik noktaya, SteelSeries TrueMove 3 sensörü oyuncu fareleri sensör üretimindeki anahtar firma olan Pixart ile birlikte geliştirilmiş. 3360 Sensör temelli olsa da özelleştirme bu sensörü optik hassasiyette jitter yani titreşim sevmeyenler için çok güzel bir hale getirmiş.

1’e 1 takip yapan, 100 CPI aralıklarla hassasiyeti 100-12000 CPI olarak ayarlanabilen fare, çok düşük gecikme, yüksek hassasiyet, doğruluk ile nokta isabet imkanı sunuyor.

Sensör özellikle 100 – 3500 CPI arasında mükemmel iş çıkartıyor. 3500 CPI üzerinde oluşan jitter da özelleştirme sayesinde çok azaltılmış durumda. Bu, oyuncunun fareyi hareket ettirirken, nişangahın hedefin çevresinde kıpır kıpır dansetmesini engelliyor. Buradaki olay hareketi düzeltmekten ziyade sensörün hatalı algılamasını, çok yüksek hassasiyette saçmalamasını ortadan kaldırmak.

Yani SteelSeries burada yüksek CPI sunmuş ama esas odak noktası gerçekten rekabetçi oyun oynayanlar için, anahtar aralık olan 3500 CPI seviyesine kadar olan hassasiyette doğruluğu arttırması ve titreşimleri ortadan kaldırması olmuş.

SteelSeries Engine 3

Donanımsal ivmelenme olmayan farede SteelSeries Engine 3 yazılımı ile bütün ayarları yönetmek mümkün. CPI tuşu için iki ön tanımlı hassasiyet belirleyebiliyoruz. Yüksek CPI, yüksek çözünürlüklü sistemlerde ve çoklu monitör kurulumlarında gerekli.

Raporlama aralığı, çizgisel düzeltme, hızlanma ve yavaşlama gibi ayalar var.

Bunun haricinde farelerin orta tekerler ve arka kısımda yer alan logo ışıklandırmalarını da yönetebiliyoruz. RGB ışıklar çok net, güçlü ve kaliteli. Türlü efekt ve ara tonları kapsayan renk ayarları çok güzel görünüyor.

Sonuç Değerlendirme

  • Artı: Sensör, materyal, ergonomi, yazılım.
  • Eksi: Örgü kablolama yok.

Sonuç itibariyle Rival 300’ü daha önce çok beğendiğimizi söylemiştik. Rival 310 bunun da ötesine geçmeyi başarıyor.

Aynı şekilde oyuncular arasında en popüler, en uzun kullanılan farelerden biri olan Sensei de yeni Sensei 310 modelinde TrueMove 3 sensör ve malzeme kalitesindeki artış ile birlikte yeniden doğmuş.

SteelSeries’in bu modellerde sunmadığı örgülü kablo koruması ve çok üst seviye bazı farelerde gördüğümüz ayarlanabilir ağırlıkların eksikliği haricinde mükemmel fareler olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Technopat ekibinde deneyen herkes memnun kaldı.

Orta-büyük, hafif, çok hızlı ve net olan bu modeller özellikle FPS için tercih edebilirsiniz. Ancak hafiflikleri günlük masaüstü ofis çalışmalarımızda da beğenimizi kazandı.

300 TL fiyat ile ülkemizde satılan her iki fare de kendi segmentlerinde sağ el ya da çift el kullanım için altın standart olarak alınabilecek modeller. CPI yarışının ötesinde, en çok kullandığımız aralıkta hassasiyetin geliştirilmesi, almak için anahtar sebep diyebiliriz. Seçiminizi ergonomik tercihinize göre yapabilirsiniz.